dinsdag, 8. april 2014 - 15:04 Update: 03-07-2014 0:38

Elf mannen veroordeeld voor diefstal 4572 laptops

Foto van laptops | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Arnhem

De rechtbank Gelderland heeft vandaag elf mannen in de leeftijden variërend van 22 tot 67 jaar veroordeeld voor betrokkenheid bij het weghalen van 84 pallets met laptops. De laptops werden weggehaald bij het bedrijf Kuehne en Nagel in Tiel op 12 november 2012. De waarde van de laptops bedroeg ruim twee miljoen euro.

Aan een 28-jarige werknemer van Kuehne en Nagel heeft de rechtbank een gevangenisstraf opgelegd van 16 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Dat is aanzienlijk hoger dan de werkstraf geëist door de officier van justitie. De rechtbank heeft zwaar laten meewegen dat verdachte de cruciale schakel is geweest in het gepleegde strafbare feit. Hij gaf de ladingcodes door waarmee twee mannen zich konden voordoen als chauffeurs die twee ladingen mochten ophalen.

De laptops werden daarna naar verschillende loodsen gebracht om te worden overgeladen. Het merendeel van de laptops is nooit meer teruggevonden. Zonder de door de werknemer verstrekte informatie zou de oplichting niet mogelijk zijn geweest. Zijn handelen maakt dat op de werkvloer niet meer als vanzelfsprekend op de integriteit van collega’s kan worden vertrouwd, aldus de rechtbank.

Uitvoer heroïne
De hoogste straf (52 maanden gevangenisstraf) werd opgelegd aan een 42-jarige verdachte die naast de (organisatie van de) oplichting ook werd veroordeeld voor de uitvoer van ruim 13 kilo heroïne. Bij de strafmaat werd rekening gehouden met zijn houding tijdens het opsporingsonderzoek. De man werkte mee tijdens het onderzoek, wat ertoe heeft geleid dat het opsporingsonderzoek in een versnelling is geraakt en ook andere verdachten in beeld raakten.

Ook drie andere verdachten zijn veroordeeld voor (de organisatie van) de oplichting en daarnaast voor de uitvoer van heroïne danwel het aanwezig hebben van drugs. Aan hen werden gevangenisstraffen van 24, 30 en 40 maanden opgelegd.

Witwassen
Een aantal mannen (van 22, 26 en 29) heeft alleen geholpen bij het overladen van de laptops. Daarmee hebben zij de herkomst van de laptops verborgen en daarom zijn zij veroordeeld voor het witwassen van de laptops. Zij hebben gevangenisstraffen gekregen die, voor wat betreft het onvoorwaardelijke gedeelte gelijk zijn aan hun voorarrest (enkele weken). Twee van hen hebben daarnaast een werkstraf gekregen.

Aan de chauffeurs van de vrachtwagens (67 en 44 jaar oud) werden gevangenisstraffen opgelegd van respectievelijk 42 en 12 maanden. De 67-jarige man is ook veroordeeld voor de uitvoer van de heroïne. Een 43- jarige man werd veroordeeld voor betrokkenheid bij uitvoer van ruim 13 kilo heroïne. Hem werd 40 maanden gevangenisstraf opgelegd.

Provincie:
Tag(s):