zondag, 2. november 2014 - 20:32 Update: 03-11-2014 13:37

'Energiedrankje is troep'

Kinderartsen willen verbod op energiedrankjes
Foto: Archief EHF

In het tv-programma Zapp Weekjournaal (NOS-NTR) pleitte kinderarts Rolf Pelleboer om de verkoop van energiedrankjes aan kinderen jonger dan 13 jaar te verbieden.

Pelleboer is voorzitter van de kinderartsenvereniging. Kinderartsen vergelijken de drankjes met alcohol en tabak waar ook een leeftijdsgrens voor bestaat. Pelleboer maakt zich zorgen omdat kinderartsen steeds vaker kinderen en jongeren tegenkomen die ziek zijn geworden van de drankjes. Energiedrankjes bevatten behalve veel suiker en cafeïne nog veel meer stofjes die slecht zijn voor kinderen.

Pelleboer: 'Het is troep'. Pelleboer ziet veel kinderen die rusteloos worden van de drankjes en hartkloppingen krijgen. Tegen de NOS zegt hij: 'Zo'n drankje doet niet wat het zou moeten doen, namelijk energie geven, maar het maakt wel dat je gejaagd en prikkelbaar wordt, dat je gaat stuiteren.' Als voorbeeld noemt de kinderarts een geval van een meisje bij wie de lever niet goed werkte. Het probleem was gelijk over nadat ze gestopt was met het drinken van energiedrankjes. Dit meldt de NOS zondag

Opmerkelijk is dat de energiedrankjes al op 140 middelbare scholen zijn verboden, maar dat de kinderen de drankjes nog wel in de winkel kunnen kopen. Pelleboer zou nu graag zien dat minister Schippers deze drankjes bij wet gaat verbieden, maar dat in onze minister van Volksgezondheid niet van plan.

Categorie:
Tag(s):