zaterdag, 8. november 2014 - 11:49 Update: 10-11-2014 19:02

ESA laat voor eerst sonde op komeet landen

ESA schrijft woensdag ruimtevaart-geschiedenis door landing op komeet
Foto: ESA
Noordwijk

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA schrijft op 12 november aanstaande ruimtevaart-geschiedenis. Op die dag zal haar kometenjager Rosetta vanuit haar baan om komeet Churyumov-Gerasimenko (67P) de lander Philae loslaten.

Deze sonde zal dan een zorgvuldig voorgeprogrammeerde landing uitvoeren op de komeet en daarmee voor een wereldprimeur zorgen. Nog nooit eerder was een door mensenhand gemaakt ruimteschip zo dicht bij een komeet.

ESA hoopt belangrijke levensvragen te beantwoorden met de Rosetta-missie. Is het water op aarde door kometen gebracht? Brachten kometen misschien nog andere bouwstenen naar aarde die leven op onze planeet mogelijk maakten? De samenstelling van komeet 67P kan ons wellicht antwoord geven op deze en nog meer vragen.

Rosetta was 10 jaar lang onderweg naar Churyumov-Gerasimenko en bevindt zich sinds 6 augustus in een baan om de komeet. Kometen krijgen vanuit de wetenschap heel veel aandacht omdat ze ons veel kunnen leren over de periode - 4,5 miljard jaar geleden - toen ons zonnestelsel ontstond.

NL Space

Voor ons land is de epische Rosetta-missie vooral bekend vanwege Rosetta's enorme zonnepanalen die van Nederlandse makelij zijn. Ook werkte het Nederlandse Bradford Engineering (Moog Inc.) mee aan de instrumenten van het Rosetta-ruimteschip. Uiteraard was ook het Noordwijkse ESTEC, ESA's grootste vestiging en technologisch hart, vanaf de jaren negentig tot en met de lancering in 2003 nauw betrokken bij de ontwikkeling en het testen van de Rosetta-missie.

ESA zal op woensdag 12 november live verslag uitbrengen van de landing van het kleine landertje Philae op komeet Churyumov-Gerasimenko. Via de ESA-website is de hele dag een live-stream vanuit ESA's missiecontrolecentrum ESOC in Darmstadt te volgen, waar hoogwaardigheidsbekleders, specialisten en journalisten een spectaculaire televisie-uitzending verzorgen met continue updates uit de ruimte. 

Landing rond 16.30 uur

Naar verwachting zal Philae rond 16.30 uur landen. Het signaal van de lander doet er vervolgens een half uur over om de aarde te bereiken. Pas dan zal duidelijk worden of de ambitieuze missie van Philae zoals gepland is verlopen. Rond 18.30 wordt er dan - als alles goed is gegaan - een spectaculaire panorama-foto van het oppervlak van komeet 67P via Rosetta naar aarde gestuurd.

Categorie:
Provincie: