vrijdag, 21. november 2014 - 16:48 Update: 21-11-2014 17:20

ESA zet geluid landing op komeet online

ESA zet geluid landing op komeet online
Foto: ESA/ATG medialab

ESA heeft vrijdag een geluidsfragment vrijgegeven waarop te horen is hoe het landingsgestel van Rosetta’s robot Philae een touchdown maakt op komeet 67P / Churyumov-Gerasimenko.

Het instrument, SESAM-CASSE, dat het geluidsfragment opnam werd aangezet tijdens de afdaling en registreerde duidelijk de eerste touchdown van Philae toen hij  het eerste contact maakte met de komeet, in de vorm van trillingen die werden waargenomen in het landingsgestel van de lander.

Klaus Seidensticker van het DLR Institute of Planetary Research:"Onze gegevens van de eerste touchdown laten zien dat het landingsgestel van Philae eerst een zachte toplaag, waarschijnlijk stof, van enkele centimeters dik doordrong en raakte vervolgens een paar milliseconden later een hard oppervlak dat waarschijnlijk bestaat uit een gesinterde ijs- stoflaag".

Waterijs

Gegevens uit het SESAM-DIM instrument suggereren dat de huidige komeet activiteit op de uiteindelijke landingsplaats laag is terwijl de voorlopige gegevens van SESAM-PP consistent een grote hoeveelheid waterijs onder de lander aantonen. 

Link naar geluidsfragment

Het geluid is via deze link te horen

Categorie:
Tag(s):