donderdag, 16. januari 2014 - 20:52 Update: 03-07-2014 0:44

Eten van te veel rood vlees verhoogt de kans op darmkanker

Foto van verpakt vlees | Archief FBF.nl
Foto: fbf

Uit een studie van de Belgische Hoge Gezondheidsraad blijkt dat het eten van te veel rood vlees de kans op dikkedarmkanker verhoogt, zo melden verschillende media donderdag.

De Hoge Gezonheidsraad adviseert om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Onder rood vlees wordt voornamelijk rund, varken, schaap, lam of geit bedoeld. Maar ook andere diersoorten, behalve gevogelte. Kip of kalkoen kan dus wel. Door minder rood vlees te eten kan de kans op de kans op dikkedarmkanker met 10 tot 20 procent teruggedrongen worden, aldus het onderzoek.

Het heeft allemaal te maken met het pigment heemijzer dat met name in rood vlees zit. Stefaan de De Smet van de vakgroep Dierlijke Productie UGent zegt hierover tegen de Vlaamse Omroep: 'Het pigment dat verantwoordelijk is voor de rode kleur, bevat heemijzer. En dat heemijzer stimuleert de vorming van schadelijke verbindingen en zou daarom darmkanker bevorderen.' Wie toch rood vlees eet, kiest het best voor vers vlees of in de vorm van bereid gehakt. Vetrijke charcuterie kan beter vermeden worden.

Categorie:
Tag(s):