dinsdag, 10. juni 2014 - 11:35 Update: 03-07-2014 0:35

Evacuator moet mensen redden uit o.a brandende wolkenkrabbers

Evacuator moet mensen redden uit o.a brandende wolkenkrabbers
Foto: fbf
Uden

Bewoners en werknemers in wolkenkrabbers en andere hoge gebouwen zitten bij brand vaak in de val, zo bleek onder meer bij de aanslagen van 9/11. De nieuw ontwikkelde Evacuator biedt hun een laatste redmiddel door ze aan een stalen kabel aan de buitenkant van het gebouw veilig te laten afdalen. Het apparaat kan over de hele wereld duizenden levens redden, van bewoners in hoogbouw tot monteurs in windmolens.

De Evacuator wordt aan de wereld getoond tijdens de International Tall Building Fire Safety Conferentie op de Universiteit van Greenwich, van 17 tot en met 20 juni in Londen. In Nederland wordt het apparaat op 3 juli gedemonstreerd bij het provinciehuis in Den Bosch. Verder is Discovery Channel bezig met een documentaire over de Evacuator, waarin ook de toepassing in windmolens wordt belicht.
 

'We kunnen toch ook mensen op de maan zetten'

Uitvinders Eugene Verstegen en Joris Veeger kwamen op het idee voor de Evacuator toen ze bij de aanslagen op de Twin Towers in New York mensen hun dood tegemoet zagen vallen. "Die beelden en geluiden blijven me altijd bij. Ik dacht: als je zo hoog werkt of woont moet je toch te allen tijde eruit kunnen? We kunnen mensen op de maan zetten, maar waarom bestaat er geen eenvoudige oplossing om mensen van grote hoogtes te evacueren?," vroegen ze zich af.
Samen met een professioneel engineeringbedrijf uit Eindhoven ontwikkelden ze de afgelopen jaren een onbrandbare lier van staal die altijd werkt, ook als de elektriciteit is uitgevallen. Daarmee kunnen maximaal vier personen tegelijk 50, 140 of 300 meter afdalen. Ze dalen automatisch in een veiligheidsharnas aan een stalen kabel, met een snelheid van 1 meter per seconde. De Evacuator is het laatste redmiddel als liften zijn uitgeschakeld, nooduitgangen onbruikbaar zijn en de brandweer er niet bij kan komen. "Wat de airbag is voor auto's is de Evacuator voor hoogbouw. Met deze techniek kunnen we in 99 procent van alle hoge gebouwen in de wereld levens redden," stelt Verstegen.
 

Niet alleen voor wolkenkrabbers

De Evacuator is ook inzetbaar in de offshore, op verkeerstorens, hoge kranen en windmolens. Zo kwamen in Nederland vorig jaar na een brand in een windmolen in Ooltgensplaat twee monteurs om het leven omdat alle windmolens op de wereld nu eenmaal geen goede vluchtapparatuur hebben waarmee monteurs zichzelf binnen een paar seconden kunnen evacueren. Als de monteurs van de windmolens de beschikking hadden gehad over een Evacuator, dan hadden ze hoogstwaarschijnlijk nog geleefd, zo is de overtuiging van Verstegen en Veeger. Het ongeluk was voor Discovery Channel aanleiding een programma over de Evacuator te maken, dat in het najaar wordt uitgezonden.

De Evacuator is door Nederlandse bedrijven ontwikkeld en getest en wordt in Nederland geproduceerd. Het apparaat is goedgekeurd door het Duitse keuringsinstituut DEKRA en heeft een EN341 certificering voor 33 Europese landen. Dochterbedrijven van Mennens/Certex zorgen voor een gedegen installatie, training en onderhoud. Daarnaast wil Evacuator een wereldwijd dekkend netwerk van dealers uitrollen. De demonstratie op 3 juli bij het 100 meter hoge provinciehuis in Den Bosch staat in het teken van de innovatiekracht van de Brabantse industrie bij het ontwikkelen van het apparaat.

Provincie:
Blik op 112: