maandag, 24. februari 2014 - 15:03 Update: 03-07-2014 0:41

Ex-neuroloog Steur en ook het OM gaan in hoger beroep

Foto van ziekenhuis medisch specialist | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Enschede

Ex-neuroloog Jansen Steur gaat in hoger beroep tegen de gevangenisstraf die hij dinsdag 11 februari door de rechtbank van Almelo kreeg opgelegd.

Dit meldde zijn advocaat Jan van Gaal maandag tegenover het ANP. Ook het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandagmiddag bekendgemaakt in hoger beroep te gaan.

De rechtbank Overijssel legde de Twentse ex-neuroloog bijna twee weken geleden een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie jaar op t meldt de rechtbank dinsdag.

De rechtbank acht bewezen dat Steur zich schuldig heeft gemaakt aan het opzettelijk benadelen van de gezondheid van acht patiënten met als gevolg zwaar lichamelijk letsel en in één geval de dood.

Toerekingsvatbaarheid
Steur lijdt volgens de rechtbank aan ADHD en aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ook was er tijdens een deel van zijn loopbaan als arts sprake van een medicijnverslaving. Toch acht de rechtbank Steur volledig toerekeningsvatbaar.

De ex-neuroloog heeft ondanks zijn stoornissen ook lange tijd goed kunnen functioneren. Verder is hij als arts en neuroloog als geen ander bekend met de werking en de effecten van medicijnen. Het gebruik van deze middelen komt dan ook geheel voor zijn rekening en risico.

Ook is de Steur schuldig bevonden aan diefstal van een receptenblok, valselijk opmaken van machtigingsformulieren en recepten en aan verduistering. De ten laste gelegde feiten vonden plaats tussen 1997 en 2003.