donderdag, 22. mei 2014 - 21:43 Update: 03-07-2014 0:36

Exitpoll: D66 wint Europese Verkiezingen

foto van verkiezing | fbf
Foto: fbf

Volgens de definitieve exitpoll heeft D66 de meeste stemmen binnengehaald bij de Europese Verkiezingen.

D66 werd de grootste partij met 15,6 procent. tweede werd het CDA met 15,2 procent. In vergelijking met 2009 haalde D66 een winst van 4,3 procent binnen. Onderzoeksbureau Ipsoss voerde exitpoll uit in opdracht van de NOS, zo melden verschillende media donderdagavond.

Hoewel het CDA tweede werd leed de partij nog een verlies van 4,8 procent,. Volgens de poll is de PVV de grote verliezer. De partij kwam uit op 12,2 procent van de stemmen. Ook een verlies van 4,8 procent. De PVV is daarmee de vierde partij geworden, want de VVD kreeg 12,2 procent van de stemmen, een winst van 0,9 procent.

Op basis van deze uitslag zullen D66 en CDA allebei vier van de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement krijgen. Vervolgens krijgen VVD, PVV, SP en PvdA allen drie zetels. GroenLinks en de combinatie ChristenUnie/SGP komen beiden op twee zetels en de Partij voor de Dieren en 50PLUS komen voor het eerst in het Europarlement, beide met één zetel, aldus de definitieve exitpoll.

De eerste voorlopige uitslag op basis van gegevens van de kieskringen wordt pas zondagavond laat bekend via de verkiezingsdienst van het ANP. De definitieve en officiële uitslag wordt volgende week vrijdag bekendgemaakt door de Kiesraad.

In een reactie op de voorlopige uitslag zei lijsttrekker van D66 D66 Sophie In 't Veld in de media: 'De heldere pro-Europese boodschap heeft steun gekregen van de kiezer. De anti-Europese boodschap heeft verloren.'