zondag, 3. augustus 2014 - 9:26 Update: 03-08-2014 20:50

Experts zoeken zondag op nieuwe locatie naar slachtoffers MH17

Foto van forensisch onderzoek politie | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Roszypne/Donetsk

Zondag is voor de derde dag op rij een team van 70 Nederlandse en Australische onderzoekers in Oekraïne op weg gegaan om rond de rampplek van vlucht MH17 te zoeken naar menselijke resten.

'Het team is vertrokken van de basis in Soledar. De groep verwacht in de loop van de ochtend aan te komen', laat het ministerie van Justitie en Veiligheid zondag weten. 

Zondag wordt er ten noordoosten van het dorp Rozsypne gezocht. Op die plek liggen wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines. Zaterdag werd er door het team gezocht bij de kippenboerderij bij het plaatsje Grabovo. Daarbij had het team twee speurhonden tot hun beschikking. De experts hebben zaterdag meerdere rasters doorzocht en daarbij zijn wederom delen van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen aangetroffen.

Deze vondsten zijn volgens protocol geborgen en in een koelwagen gelegd die ter plaatse was op de rampplek. Alle lichamelijke overschotten zijn daar naar overgebracht voor het vervoer naar Charkov aan het einde van de dag. De vondsten die zaterdag op de rampplek zijn gedaan werden met de koelwagen naar Charkov gebracht, het logistiek en facilitair centrum. Ook het dna-materiaal en de persoonlijke bezittingen die in het mortuarium in Donetsk lagen opgeslagen, gingen zaterdag met de koelwagen mee.

In Charkov stonden onder meer Nederlandse, Australische en Maleisische experts klaar om geborgen stoffelijke overschotten aan een eerste forensische scan te onderwerpen. Dat ging op dezelfde wijze als bij de eerder naar Nederland verscheepte stoffelijke overschotten.

De forensisch experts in Charkov werken in een loods. Ze dragen overalls, hoofdbedekking, handschoenen, mondkapjes en een veiligheidsbril om het bergings- en identificatieproces zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. De experts scannen de vondsten uit het veld, controleren of alles goed verpakt is en registreren alles dat wordt aangeleverd.

De missie wordt zoals aangekondigd verder opgebouwd. Als de veiligheidssituatie het toelaat gaan maandag vijf zoekteams van elk twintig experts zoeken en bergen. De missie is dan volledig op sterkte.

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):