vrijdag, 7. november 2014 - 10:30 Update: 08-11-2014 20:32

'Extra controle op kweekvis'

Wakker Dier waarschuwt consumenten voor het eten van kweekvis
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Wakker Dier waarschuwt consumenten vrijdag voor het eten van kweekvis nadat er voor het eerst in Nederland de multiresistente ESBL-bacterie aangetroffen is in het visschap.

'De gevaarlijke bacterie werd gevonden op garnalen uit Vietnam die waren gekocht in een Nederlandse horecagroothandel', aldus Wakker Dier. Een medisch microbiologisch laboratorium onderzocht op verzoek van Wakker Dier 43 producten uit het visschap van groothandels en supermarkten. Het ging hierbij om een steekproef van garnalen, tilapia en pangasius uit kwekerijen in Zuidoost-Azië. Op meer dan de helft van de producten werden multiresistente bacteriën gevonden, waaronder eenmaal ESBL.

Wetenschappers waarschuwen al langer voor het overmatig gebruik van antibiotica in de kweekvisserij. Door vissen met enorme aantallen dicht op elkaar te houden, ontstaat een gevaarlijke kweekvijver voor resistente bacteriën. Het advies van de NVWA om kweekvis op besmetting te gaan controleren, werd echter door het kabinet genegeerd. Wakker Dier wil dat het kabinet alsnog dit advies opvolgt en dat supermarkten en groothandels verantwoordere vis inkopen.

Minister Schippers gaf na de berichtgeving aan dat de NVWA de kweekvis extra gaat controleert op bacteriën. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):