woensdag, 10. december 2014 - 8:30 Update: 10-12-2014 8:30

Extra verhoging AOW-leeftijd kost AOW’ers vele duizenden euro’s

Extra verhoging AOW-leeftijd kost AOW’ers vele duizenden euro’s
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het kabinetsplan om de AOW versneld te verhogen zorgt bij sommige AOW’ers voor een AOW-gat van vele duizenden euro’s.

Dat schrijft de FNV in een brief aan de Tweede Kamer waarin de kamer opgeroepen wordt het voorstel te verwerpen. De FNV vreest daarnaast dat de langdurige werkloosheid door dit wetsvoorstel wordt vergroot.

Mensen die voor 2012 met pensioen zijn gegaan moeten rekenen op een extra AOW-gat. Voor alleenstaanden kan dit oplopen tot 7.735 euro. Dit komt bovenop het al bestaande AOW-gat van bijna 20.000 euro waar sommigen van hen mee geconfronteerd worden. Voor partners die beiden AOW krijgen, kan het gat oplopen tot maximaal 36.624 euro. En door het afschaffen van de partnertoeslag in 2015 geldt voor bepaalde gevallen dat zij naast hun AOW-gat ook nog jaarlijks 8.853 euro mislopen.

“Dit heeft een enorme impact op de koopkracht van vele AOW’ers. Zij hebben helemaal geen rekening kunnen houden met deze maatregel. Als je van een kleine AOW rond moet komen en het dan met duizenden euro’s minder moet doen, dan begrijpt iedereen dat dit voorstel desastreuze gevolgen heeft. Mensen zullen gewoonweg niet meer rond kunnen komen”, zegt FNV-bestuurder Gijs Van Dijk.

De FNV wil verder dat het kabinet nu eerst werk maakt van het bestrijden van de hoge werkloosheid. Met meer dan 600.000 werklozen moet dat volgens de FNV prioriteit zijn. “Veel jongeren en ouderen boven de 50 zitten op dit moment werkloos thuis. Als mensen langer moeten doorwerken, zullen er voor hen minder banen zijn. Dit leidt dus tot meer langdurig werklozen. Het lijkt me duidelijk dat dit een heel slecht plan is met een nog slechtere timing”, aldus Van Dijk.

Categorie:
Tag(s):