zaterdag, 12. juli 2014 - 14:59 Update: 12-07-2014 20:22

F-16-eenheid terug uit Afghanistan

defensie, missie, Afghanistan
Foto: Archief min. Defensie
Den Haag

Meer dan 50 militairen keerden vandaag per KDC-10 terug uit Afghanistan op de Vliegbasis Eindhoven. 2 F-16's begeleidden het toestel. De militairen maakten deel uit van het F-16-detachement. Dat vloog vanaf Mazar-e-Sharif op 30 juni de laatste van meer dan 10.000 missies boven het Aziatische land.

 

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp ontving de leden van de Air Task Force, die door een erehaag van oud-ATF-commandanten het stationsgebouw inliepen.

Levens gered

Middendorp zei dat dankzij de inzet vanuit de lucht, collega’s en bondgenoten in Kunduz in staat waren de Taliban te bestrijden, Afghanen op te leiden en het land te helpen bij de wederopbouw. "Zodat de Afghaanse mensen - na decennia van overleven - eindelijk zelf konden werken aan hun eigen ontwikkeling en veiligheid."

Veel luchtmachtmilitairen zijn 6 of 7 maal in het land geweest. "U stond er als het nodig was", aldus de generaal. "U was altijd alert. Jaar in jaar uit. En u heeft levens gered van Nederlandse en buitenlandse militairen en ook van Afghaanse burgers." Hij zei dat de commandanten van de Air Task Force vaak zijn gebeld door coalitiepartners om hen te bedanken voor hun steun vanuit de lucht. Volgens Middendorp roemde NAVO-luchtmachtcommandant John K McMullen de Nederlandse vliegers vorige week nog voor hun bijdrage en betrokkenheid. “Hij schreef: ‘They have set the standard for all NATO air forces to follow’. Een mooi compliment", aldus de CDS.

Minuut stilte

De gesneuvelde collega's in Afghanistan bleken zeker niet te zijn vergeten. Voor hen werd 1 minuut stilte in acht genomen. 25 Nederlandse militairen verloren hun leven, onder wie in 2006 ook 2 luchtmachtmilitairen: luitenant-kolonel Jan van Twist in juli en kapitein-vlieger Michael ‘Sofac’ Donkervoort in augustus van dat jaar .

De teruggekeerde militairen, afkomstig van alle onderdelen van de Koninklijke Luchtmacht, werkten van mei tot en met begin juli in Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan. De militairen zorgden onder meer voor ondersteuning van grondtroepen door inzet van F-16-gevechtsvliegtuigen vanaf Mazar-e-Sharif. De luchtmacht is met het beëindigen van de missie bijna12 jaar operationeel actief geweest met F-16's boven Afghanistan.

Provincie:
Blik op 112: