donderdag, 11. december 2014 - 11:38 Update: 11-12-2014 11:40

F-16’s onderscheppen bewapende Russen

F-16’s onderscheppen bewapende Russen
Foto: Defensie
Den Haag

Twee Nederlandse F-16’s van de Baltic Air Policing-missie (BAP) hebben maandag 2 bewapende Russische bommenwerpers onderschept.

De moderne toestellen van het type Sukhoi SU-34 Fullback vlogen onaangekondigd in internationaal luchtruim boven de Baltische Zee.

De F-16’s begeleidden de bommenwerpers tot buiten het internationale luchtruim. De Russische toestellen vlogen in zuidelijke richting naar Kaliningrad, een Russische enclave tussen Polen en de Baltische Staten.

Geen vluchtplan

Het was de tweede onderschepping door Nederlandse F-16’s sinds het detachement op 3 september op de Poolse vliegbasis Malbork neerstreek. De eerste keer was op 12 november. Toen vloog een 4-motorig Ilyushin transportvliegtuig zonder vluchtplan het luchtruim binnen ten noorden van Estland en Litouwen.

Bewaken luchtruim

De Nederlandse Air Policing Task Force neemt met 4 F-16’s deel aan de BAP-missie, ter bescherming van het Baltische luchtruim. Ze doen dit samen met de Duitse luchtmacht in Estland en de Portugese en Canadese luchtmacht in Litouwen. Estland, Letland en Litouwen beschikken zelf niet over geschikte jachtvliegtuigen. NAVO-partners nemen daarom de bewaking van het luchtruim voor hun rekening.

Blik op 112:
Tag(s):