zondag, 10. augustus 2014 - 15:45 Update: 10-08-2014 15:47

Feyenoord wint 'schoppartij' in Den Haag in slotminuut

Foto van voetbal | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) ADO Den Haag en Feyenoord hebben een bijzonder openingsduel van het nieuwe seizoen achter de kiezen. Na een dubieuze rode kaart van Mitchell Schet ontaarde het Zuid-Hollandse onderonsje in wat een heuse schoppartij kan worden genoemd. De ontmoeting in de Residentie leek af te stevenen op een 0-0 gelijkspel, waar het niet dat Mitchell te Vrede in de laatste minuut het verschil maakte: 0-1.

Feyenoord was voor trainer Henk Fraser een wedstrijd met een bijzonder tintje. Van 1990 tot en met 1999 stond hij als speler onder contract bij de Zuid-Rotterdammers. Nog nooit nam Fraser het als trainer op tegen Fred Rutten. Als speler was dat echter acht keer het geval. Fraser won drie van die ontmoetingen en veroverde vier keer een punt. Een veelbelovende statistiek voor ADO Den Haag was verder dat het de laatste twee thuiswedstrijden tegen Feyenoord met een zege afsloot. Nadeel vormde de aanstelling van scheidsrechter Danny Makkelie, want nog nooit won de Haagse club een duel onder zijn leiding. ADO Den Haag won haar laatste vijf openingsduels niet.

Feyenoord opende het treffen met een prachtige aanval over links. Terence Kongolo zette voor en voormalig ADO Den Haag-middenvelder Lex Immers kopte knap in. Debutant Martin Hansen tikte de bal al even fraai onder de lat vandaan. De eerste grote kans van de openingswedstrijd werd zo een feit. Wat volgde was opnieuw een mooie aanval van Feyenoord. Aankoop Bilal Basacikoglu stuurde Elvis Manu de diepte in en zijn voorzet ging maar net voorlangs. Jean-Paul Boëtius kon er net niet bij.

In de zeventien de minuut viel een dot van een kans voor ADO Den Haag te noteren. Mike van Duinen verlengde een corner, waarna Gianni Zuiverloon op de lat kopte. Kort daarna volgde een indrukwekkend applaus als eerbetoon voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne.

Halverwege de eerste helft belandde een kopbal van Michiel Kramer over het doel van Feyenoord. Even later poeierde vleugelverdediger Dion Malone vanaf zeker 35 meter op de lat. Derhalve werd voor de tweede keer in dit duel het houtwerk geraakt, terwijl dat vorig seizoen in totaal slechts zeven maal gebeurde. Doelman Erwin Mulder kan alleen maar toekijken. Een tackle van Elvis Manu op Zuiverloon had vervolgens zomaar een rode kaart kunnen opleveren, maar de aanvaller kwam weg met geel. Kevin Jansen kreeg daarna nog een mogelijkheid. ADO Den Haag oogde dreigender tegen het rommelig spelend Feyenoord. Een enorme misser van Boëtius typeerde het complete duel.

Op slag van rust werd ADO Den Haag benadeeld. Mitchell Schet kreeg twee gele kaarten, respectievelijk na overtredingen op Sven van Beek en Kongolo. Een dubieuze beslissing van Makkelie om Schet van het veld te sturen. Het spel begon daarna wat weg te krijgen van een schoppartij. ADO Den Haag verloor acht van haar laatste tien Eredivisie-duels waarin het een rode kaart kreeg. Dat beloofde weinig goeds voor het tweede bedrijf. Van de negen duels waarin ADO Den Haag vorig seizoen met 0-0 ging rusten verloor het er echter maar één. Bovendien won Feyenoord geen van haar laatste vier Eredivisie-uitduels waarin het met 0-0 ging rusten.

Ook in de tweede helft floot Makkelie niet bepaald de wedstrijd van zijn leven. De halve selectie van ADO Den Haag zou uiteindelijk een gele kaart krijgen. Na 54 minuten viel een aardige aanval van Feyenoord te bespeuren. Basacikoglu zette scherp voor, maar Immers kopte ruim over. Mulder verkeek zich vervolgens bijna op een vrije trap van Jansen, die meteen op doel schoot. 

In de laatste minuut wist Feyenoord zich toch te onderscheiden van ADO Den Haag. Te Vrede kopte prima binnen uit een voorzet van Jordy Clasie: 0-1. Het duel kende uiteindelijk dertien gele kaarten, een verbetering van het Eredivisie-record van elf gele kaarten.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):