maandag, 25. augustus 2014 - 12:57 Update: 25-08-2014 15:12

Fietsersbond houdt snelheidsproef op fietspad

Fietsersbond houdt snelheidsproef op fietspad
Foto: Archief FBF
Amsterdam/Franekeradeel

De Fietsersbond doet vanaf woensdag 27 augustus een week lang een proef met een maximumsnelheid op het fietspad.

Hardfietsers, meer dan 30 kilometer per uur, worden verplicht de rijbaan te gebruiken. Het praktijkonderzoek, dat op twee locaties binnen de gemeente Franekeradeel wordt gehouden, omvat een meting voor én tijdens de proef. Op woensdagmorgen 27 augustus onthult de ambassadeur Veilig Fietsen van Fryslân, burgemeester Veenstra van Franekeradeel, het speciaal ontworpen verkeersbord als start van deze unieke proef. Dit gebeurt om 11:30 op het fietspad Harlingerweg, in Franeker ter hoogte van het gemeentehuis.

Waarom deze proef?
Naast de toename van het aantal fietspadgebruikers in Nederland, nemen ook de snelheidsverschillen op het fietspad toe. Wielrenners, ligfietsers, velomobielen, snelle e-bikers (Speed-pedelecs]) halen vaak een snelheid van meer dan 30 km per uur. Het verkleinen van snelheidsverschillen op het fietspad is één van de mogelijke oplossingen om ongevallen en gevoelens van angst en dreiging, te voorkomen.  

De Fietsersbond en de gemeente Franekeradeel willen met deze proef het effect op de verkeersveiligheid onderzoeken. Voor deze proef wordt de BOR-wetgeving (Brommers op de Rijbaan) tijdelijk uitgebreid met hardfietsers.
 

Provincie: