zaterdag, 19. april 2014 - 12:48 Update: 03-07-2014 0:37

Financieel specialist wijst ABN Amro op fouten maar krijgt ontslag

Foto van ABN Amro | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De ABN Amro heeft een financieel specialist ontslagen die in 2012 en 2013 de noodklok luidde over de uit de hand gelopen risico's en fouten in complexe beleggingsproducten.

Dit schrijft de Volkskrant zaterdag.  De man, een fysicus, zou naar eigen zeggen zwaar onder druk zijn gezet om alle risico's en weeffouten van de miljoenencontracten te verdoezelen. Dat blijkt uit de processtukken die de krant in haar bezit heeft. Maar volgens de bank heeft 'de melding  van vermeede fouten niets te maken met het ontslag van de wetenschapper. Alleen zijn functioneren zou daar mee te maken hebben. ABN Amro; 'De melding klopte niet. Er speelden andere problemen.'

Begin april werd het contract van de gepromoveerde fysicus ineens ontbonden, zonder dat de man,  afkomstig uit Oekraïne, een ontslagvergoeding meekreeg. De rechter was van mening dat de man blijk had gegeven van een structureel wantrouwen jegens zijn werkgever. Ook zou hij geen begrip hebben gehd voor de hiërarchische verhoudingen binnen de bank.

Maar de fysicus heeft laten weten dat de bank  onder druk van de commerciële afdelingen de risico's van de complexe producten in 2012 en 2013 te laag voorgespiegelde, zodat de handelaren en verkopers van de bank meer contracten konden afzetten.

Categorie:
Tag(s):