woensdag, 9. juli 2014 - 16:56

FIOD en Douane treden op tegen illegale sigarettenhandel

sigaretten
Foto: Archief EHF
Heerlen

De FIOD heeft in een internationaal gecoördineerde actie dinsdag doorzoekingen gedaan op diverse adressen in Limburg en België in een onderzoek naar illegale sigarettenhandel onder leiding van het Functioneel Parket. Tijdens de doorzoekingen is nauw samengewerkt met de Douane, het Advanced Search Team van Defensie en Europol.

Het vermoeden is dat de hoofdverdachte, een 69- jarige man uit Heerlen, leiding geeft aan een criminele organisatie die op grote schaal handelt in onveraccijnsde sigaretten en merkvervalste goederen. De organisatie exploiteert een illegale groothandel op een industriegebied waar klanten sigaretten en merkvervalste spullen kunnen afnemen. De FIOD heeft doorzoekingen gedaan in vijf woningen, twee garageboxen en drie bedrijfspanden in de regio Limburg en Breda. In België zijn twee woningen doorzocht. Het vermoeden is dat de sigaretten bestemd waren voor de Nederlandse markt. Er zijn geen verdachten aangehouden.

De Douane heeft gelijktijdig een aantal afnemers van de illegale groothandel bezocht. Daarbij is vastgesteld dat er werd gehandeld in onveraccijnsde sigaretten en/of merkvervalste producten. Diverse afnemers zijn als verdachte aangemerkt waarbij beslag is gelegd op hun handelsvoorraden.

Tijdens de doorzoekingen van de FIOD in woningen en bedrijfslocaties is beslag gelegd op de aanwezige voorraden van illegale producten. 2,8 miljoen sigaretten en een grote hoeveelheid nagemaakte producten zijn afgevoerd. Op twee locaties werden wapens aangetroffen. Ook werd een grote hoeveelheid grondstoffen voor de productie van synthetische drugs in beslag genomen. Omdat misdaad niet mag lonen is beslag gelegd op onroerend goed, vervoermiddelen, bankrekeningen, pensioenuitkeringen, een jacht en contant geld.

Dinsdagavond heeft de FIOD samen met de Douane in de omgeving van Eindhoven een partij van ongeveer 6 miljoen sigaretten in beslag genomen. De sigaretten, die niet waren voorzien van accijnszegels, werden door een tabakshond van de Douane aangetroffen in een loods. De sigaretten worden vernietigd. De FIOD onderzoekt de zaak onder leiding van het Functioneel Parket.

Provincie:
Blik op 112: