dinsdag, 8. april 2014 - 19:19 Update: 03-07-2014 0:38

FNV :aanvalsplan werkloosheid nodig

Foto logo van FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De FNV roept het kabinet op om direct 1 miljard euro uit te trekken voor een aanvalsplan tegen de hoge werkloosheid in Nederland.

'Het kabinet moet de gelatenheid over de ontslagen bij winstgevende bedrijven als TNT, KPN en Philip Morris loslaten', aldus het FNV.

Ton Heerts, voorzitter FNV: “Premier Rutte heeft zich afgelopen week een ware werkgeversvriend getoond. Nu wordt het tijd om op te komen voor de werkenden van Nederland. Rutte is tenslotte premier van iedereen. Die gelatenheid van 'we kunnen er niets aan doen' daar moet een einde aan komen. Ze staan er bij en kijken ernaar. Terwijl een winstgevend bedrijf als Philip Morris duizenden ontslagen aankondigt en dus duizenden gezinnen in het verdriet stort. Dit kan zo niet langer, ze zetten hun eigen geloofwaardigheid op het spel. Dit kabinet moet nu direct een miljard euro uittrekken om de steeds maar groeiende werkloosheid tegen te gaan.”

De FNV wil 1 miljard euro beschikbaar krijgen om te investeren in nieuwe banen in nieuwe takken van industrie, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Werkgelegenheid kan ook verbeterd worden door af te zien van de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd en door te kiezen voor een verlaging van de lasten op arbeid en het vermogen meer te belasten.

Daarnaast moeten de bestaande sectorplannen versterkt en uitgebreid worden. Daarbij komt alsnog de mogelijkheid op tafel om jong naast oud in te zetten. Oudere werkenden zouden dan, deels of geheel gefinancierd, ruimte kunnen maken voor jongeren en tegelijkertijd hun vakmanschap overbrengen op de volgende generatie. Heerts: “Werkloosheid is voor iedereen een groot drama, maar als we niet oppassen staat er straks een hele generatie buiten spel."

De FNV reageert hiermee op een reeks van schokkende berichten dat gezonde, winstgevende bedrijven duizenden mensen op straat zetten. Zowel KPN, TNT, Akzo Nobel als NXP maken winst en de top van die bedrijven strijken flinke bonussen op. Ondertussen moet het werk door steeds minder mensen gedaan worden en zitten vakmensen werkloos thuis omdat er steeds meer winst gemaakt moet worden. Heerts: “We hebben de cijfers van ons huishoudboekje nu op orde begrijp ik van de minister van Financiën Dijsselbloem. Dan wordt het nu tijd om te investeren in mensen en in werk.”

De FNV bespreekt aanstaande vrijdag en zaterdag met haar ledenparlement de mogelijke vervolgstappen.