dinsdag, 25. februari 2014 - 11:27 Update: 03-07-2014 0:41

FNV Bondgenoten doet aangifte van oplichting tegen hoofdaannemer RWE-bouwplaats

FNV Bondgenoten doet aangifte van oplichting tegen hoofdaannemer RWE-bouwplaats
Utrecht

Samen met een onderaannemer doet FNV Eemshaven dinsdagmiddag om 13.30 uur aangifte van oplichting en flessentrekkerij tegen hoofdaannemer Franzen Bau, werkzaam voor RWE-Essent.

Franzen Bau bedekt de daken van de nieuwe kolencentrale van RWE in de Eemshaven en is bij de vakbond inmiddels berucht vanwege de terugkerende betalingsmoeilijkheden met zijn onderaannemers. Na bedrijven als Forklift, Coperture Iberica is nu het Spaanse Salfco in moeilijkheden geraakt. Het kan zijn werknemers niet betalen en premies niet afdragen omdat het, volgens directeur Luis Sanguino, door Franzen Bau niet betaald wordt voor het werk dat is verricht.

De afgelopen jaren heeft FNV Eemshaven RWE-Essent meerdere malen verzocht in te grijpen, en te zorgen voor uitbetaling van gedupeerde werknemers van dakdekkersbedrijven die voor Franzen Bau werkten. Vaak met weinig succes. De werknemers van Salfco hebben van september tot december aan het dak van de centrale gewerkt, maar hun werkgever geeft aan slechts de helft van de afgesproken aanneemsom te hebben ontvangen en verkeert nu in betalingsproblemen.

Vanwege de herhaalde problemen bij onderaannemers van Franzen Bau, waarvan Salfco slechts de laatste is, heeft FNV Eemshaven besloten om samen met de directeur van Salfco aangifte te gaan doen van oplichting en flessentrekkerij. Een aantal werknemers van het Spaanse dakdekkersbedrijf is nog in Nederland en zal vandaag demonstreren voor het politiebureau in Uithuizen, als hun directeur de aangifte doet.