maandag, 13. oktober 2014 - 9:41

FNV en CNV: Kamer, red Koopkracht pensioenen!

FNV en CNV: Kamer, red Koopkracht pensioenen
Den Haag

Vandaag, maandag 13 oktober, vindt in de Tweede Kamer de behandeling van de nieuwe pensioenregels plaats.

De vakbonden FNV  en CNV roepen de leden van de Tweede Kamer op om vandaag tijdens de behandeling van de nieuwe pensioenregels te zorgen voor de noodzakelijke verbeteringen. Er dreigt volgens de organisaties namelijk een groot gat in de koopkracht van zowel jongeren als ouderen geslagen te worden. De bonden willen een goed pensioen voor alle generaties en komen daarom van 12.00 tot 13.00 uur in actie bij de Tweede Kamer.

FNV en CNV constateren dat gepensioneerden de afgelopen jaren fors aan koopkracht hebben ingeleverd. Mensen met een klein pensioen dreigen nu nog eens honderden euro’s in te moeten leveren, waardoor hun koopkracht nog verder onder druk komt te staan. Daarnaast zullen de pensioenen zeker de komende tientallen jaren niet volledig meegroeien met de stijging van de prijzen, wat ook voor jongeren verstrekkende gevolgen zal hebben. De organisaties denken dat de schade kan oplopen tot meer dan 100 miljard.

“Onder FNV-leden merk ik grote onrust over deze onevenwichtige maatregelen”, zegt Gijs van Dijk, FNV-pensioenbestuurder. “Er dreigt namelijk in de koopkracht van zowel jongeren als ouderen te worden gesneden. Ouderen voelen dat nu al in hun portemonnee en het vooruitzicht voor jongeren is ook geen prettige. Er dreigt een grote scheiding tussen generaties te ontstaan en wij willen dat die pech- en gelukgeneraties worden voorkomen.”

Willem Jelle Berg, pensioenbestuurder CNV: “Met de nieuwe financiële regels eist het kabinet van de pensioenfondsen om meer geld in een oude sok te bewaren. Dat is erg onverstandig, want hierdoor lopen jongeren pensioenopbouw mis en komt de koopkracht van ouderen onder druk te staan. Geld sparen in een oude sok levert immers niets op; geen rente-inkomsten en de inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):