dinsdag, 15. juli 2014 - 9:04 Update: 15-07-2014 12:05

FNV: 'IKEA buit vrachtwagenchauffeurs uit Oost-Europa uit'

IKEA, FNV, vakbond, vrachtwagenchauffeurs, oostblok, landen, Slowakije, goedkoop
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Door de inzet van goedkope Slowaakse chauffeurs omzeilt Ikea de Nederlandse wetgeving voor transport.

IKEA doet dit via een Slowaaks uitzendbureau. De vakbond FNV heeft vanwege deze gang van zaken een klacht ingediend bij de inspectie Leefomgeving en Transport. Volgens de bond buit IKEAvrachtwagenchauffeurs uit Bulgarije, Slowijkije en Roemenië uit. Dit schrijft de Volkskrant dinsdag.

IKEA beweert dat het naar de wet handelt. Maar volgens de vakbond zet het meubelconcern Slowaakse chauffeurs in voor transport vanuit een distributiecentrum in België naar Nederland. Zo is IKEA veel goedkoper uit dan met Nederlandse of Belgische chauffeurs. IKEA laat zijn Nederlandse winkels bevoorraden door een Belgische transporteur. Die besteedt de ritten uit via een Slowaakse dochteronderneming die een Slowaaks uitzendbureau inhuurt dat Slowaakse vrachtwagenchauffeurs levert. Op papier klopt deze manier van uitbesteden. In de praktijk worden regels overtreden, zo schrijft de krant.

De verdiensten van een Slowaakse chauffeur zijn 420 euro bruto per maand, zo blijkt uit de contracten die in het bezit zijn van de Volkskrant. Het loon wordt wordt met onkostenvergoedingen opgekrikt tot 1.300 euro netto. Een ervaren Nederlandse chauffeur komt in een vergelijkbare situatie op 3.000 euro netto uit.

Volgens de FNV rijden er alleen al in Nederland duizenden goedkope chauffeurs rond. Edwin Atema van FNV Bondgenoten spreekt van 'Sociale dumping'.  Hij wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport 'de 'valsspelers straft' en dat 'eerlijk spel wordt beloond met eerlijke en levensvatbare transportopdrachten'.