dinsdag, 1. april 2014 - 13:13 Update: 03-07-2014 0:39

FNV Metaal: Dankzij acties werknemers gaat Brush werk niet naar Tsjechië

Vlag FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Zeventig werknemers van de generatoren fabrikant Brush HMA in Ridderkerk behouden hun baan.

Zij dreigden hun baan te verliezen nadat Brush HMA, onder druk van de grootaandeelhouder de Britse investeringsmaatschappij Melrose, de productie van vierpolige generatoren wilde verplaatsen naar Tsjechië. Na vijf weken actie voeren door de werknemers is de aandeelhouder volledig overstag gegaan en blijft de productie in Nederland. Hiermee is ook voor de rest van het personeel de toekomst van hun baan veilig gesteld.

Jan de Jong, bestuurder FNV Metaal: “Dankzij een harde kern van ongeveer vijftig solidaire FNV leden is dit grote succes behaald. Vele echte banen blijven hiermee behouden in Ridderkerk.”

Tot vooralsnog werd er een winst eis van vijftien procent vastgesteld door de aandeelhouder, wat een goed beleid onmogelijk maakte. Deze winst eis is nu van tafel. Nu kan er de aankomende drie tot vijf jaar een goed bedrijfsbeleid worden neergezet bij Brush, waarbij een gezonde bedrijfsvoering voorop staat.

Collegialiteit

De werknemers voerden onder andere actie op de Markt van Ridderkerk. Op 4 maart voerden daar zo’n honderdvijftig werknemers van Brush actie voor hun eigen baan, of de baan van hun collega. Daarnaast waren er tal van ludieke acties, langzaam aan actie en werkonderbrekingen, die week na week toenamen. De solidariteit van de collega’s is de belangrijkste reden van het succes.

Behouden kennis

De Jong: “Naast het feit dat alle werknemers hun baan behouden, blijft het volledige werkpakket en de daarbij horende kennis behouden. Niemand weet meer van vierpolige generatoren dan deze mensen. Deze kennis gaat nu niet verloren.”

Bij Brush HMA werken er ongeveer 270 werknemers.

Koopkracht en echte banen

De FNV wil dat werkgevers meer investeren in koopkracht en echte banen. Bezuinigen is geen werk! Mensen hebben genoeg zekerheid, respect en een stabiel inkomen nodig, zodat ze Gewoon Goed Werk kunnen leveren. Kijk voor meer informatie op www.koopkrachtenechtebanen.nl. De FNV. In beweging voor koopkracht en echte banen.

 

Provincie:
Tag(s):