woensdag, 17. december 2014 - 8:39

FNV: Pensioenregels zorgen niet voor benodigde rust en koopkracht

FNV: Pensioenregels zorgen niet voor benodigde rust en koopkracht
Amsterdam

De nieuwe pensioenregels van staatssecretaris Klijnsma zorgen niet voor de benodigde rust bij mensen over hun pensioenen en verkleinen de koopkracht van miljoenen Nederlanders. Dat zegt de FNV in reactie op het besluit van de Eerste Kamer om in te stemmen met de regels.

Aan deze pensioenregels is een jarenlange discussie vooraf gegaan. “Na vier jaar maatschappelijk debat is dit een magere uitkomst en ontbreekt er een goed toekomstperspectief”, zegt FNV-pensioenbestuurder Gijs van Dijk.

Staatssecretaris Klijnsma gaat met deze regels volgens de FNV voorbij aan de dagelijkse gevolgen voor Nederlandse huishoudens. “Hierdoor zullen de meeste pensioenen de komende jaren niet meestijgen met de prijzen of de lonen. Dat raakt direct de koopkracht van vele Nederlanders. En die koopkracht is nu hard nodig, ook door de stapeling van kabinetsmaatregelen die hen treft”, zegt FNV-pensioenbestuurder Gijs van Dijk.

De afgelopen maanden pleitte de FNV veelvuldig voor het aanpassen van de regels. Van Dijk vindt het wel goed om te zien dat dit op sommige punten alsnog is gebeurd. “Onze acties van de afgelopen tijd hebben resultaat gehad en voor de nodige aanpassingen gezorgd. Die aanpassingen verzachten de pijn van dit stelsel hier en daar, maar doen niets af aan het koopkrachtverlies dat velen nu en in de toekomst zullen voelen.”

De FNV blijft pleiten voor een goed pensioen voor alle generaties. Van Dijk: “Er moeten nu alsnog snel maatregelen komen die voor een toekomstbestendig pensioenstelsel zorgen. In de toekomstdiscussie over de pensioenen blijven wij daar voor strijden. Mensen hebben genoeg van de slechte nieuwsberichten over hun pensioen. Helaas heeft dit kabinet de belofte dat ze met deze wet pensioenzekerheid én een goed toekomstperspectief zou bieden niet kunnen waarmaken.”

Categorie: