zaterdag, 15. maart 2014 - 11:28 Update: 03-07-2014 0:40

FNV wil actie KNVB tegen arbeidsomstandigheden WK Qatar

Foto bouwvakker met snijbrander | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

FNV-voorzitter Ton Heerts wil dat KNVB-voorzitter Michael van Praag bij de FIFA de werk- en leefomstandigheden van vele tienduizenden bouwvakkers in Qatar aankaart. Dat stelt hij in een open brief aan de KNVB-voorzitter. De FIFA vergadert donderdag 20 maart in Zurich over het WK-voetbal 2022 in Qatar.

Het internationaal vakverbond ITUC publiceert zondag het rapport ‘The Case against Qatar’. In dit rapport staat nieuw bewijsmateriaal van flagrante schendingen van mensen- en vakbondsrechten. Inclusief ook schokkende foto’s van WK-arbeiders, die in vervuilde en deerniswekkende omstandigheden leven.

Ton Heerts: “De arbeids- en leefomstandigheden van deze werknemers zijn nog altijd bar en boos. Als FNV en als ITUC hebben we hier al herhaaldelijk over aan de bel getrokken. Ondanks allerlei, vaak vage, toezeggingen van zowel de FIFA als van de regering van Qatar, zien we nog geen enkele verbetering op dit gebied. Hierdoor vallen er nog altijd veel te veel doden en gewonden voor iets wat zo’n mooi sportevenement zou kunnen worden. Daarom richten wij ons wederom tot de KNVB om er bij de FIFA op aan te dringen hier tegen op te treden. We willen dat mensen- en vakbondsrechten worden gerespecteerd en nageleefd. Daarnaast zou het goed zijn als ook de KNVB zelf zich nu duidelijk van dit soort wantoestanden distantieert.”

Categorie:
Tag(s):