maandag, 8. september 2014 - 7:55 Update: 08-09-2014 18:22

FNV:massaontslagen gevolg van decentralisatie zorg

foto van thuiszorg | fbf archief
Foto: fbf archief
Amsterdam

Er zijn nu al meer dan 25 duizend mensen in de zorg ontslagen en van tienduizenden is het contract niet verlengd. Dat blijkt uit de ontslagenteller die het aantal ontslagen in de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de huishoudelijke zorg bijhoudt.

Komende woensdag wordt deze gelanceerd. FNV-voorzitter Ton Heerts: "Het einde is nog lang niet in zicht. Iedere week komen er meer alarmerende berichten bij. De FNV vindt dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan deze oneindige golf van ontslagen. We moeten de noodzakelijke zorg en werkgelegenheid behouden voor de mensen die in de zorg werken en voor de mensen die er gebruik van maken. Het kabinet moet nu snel ingrijpen."

De FNV is nog in gesprek met het kabinet over de voorstellen om de werkloosheid te bestrijden die CNV en FNV samen hebben gepresenteerd in het Banenplan. Heerts: "Als het kabinet geen maatregelen neemt om de desastreuze effecten van de enorme bezuinigingen in de zorg aan te passen gaan we mogelijk een referendum organiseren. De zorg gaat iedereen aan, de mensen die er in werken en de mensen die er gebruik van maken. Een referendum over zo'n belangrijk onderwerp waarin zoveel mis gaat is niet meer dan logisch."

Door de dubbele bezuinigingen die het kabinet doorvoert gaan steeds verzorgingshuizen dicht en grote delen van de thuiszorg worden wegbezuinigd. Heerts: "Kijk alleen al naar het oosten van ons land. Steenwijk, Urk, Deventer, Zwolle. 1500 mensen die hun werk kwijtraken. Bij Carinova willen ze net als bij Sensire even 1000 mensen zogenaamd 'preventief' ontslaan, dat mag natuurlijk niet. En het worden er nog veel meer, want de gemeenten hebben al laten weten dat ze fors geld weghalen bij de zorg. Een drama voor die regio. Een drama voor de kwetsbare mensen. Een drama voor de medewerkers. Je ziet meer en meer dat de keuze van de politiek om niet te investeren in werk, de maatschappij schade toebrengt. Kijk naar al die ouderen die op een wachtlijst staan voor een verzorgingshuis en dus hun belangrijke zorg missen. Dit moeten we niet willen in Nederland. Gemeentes en wethouders dragen in deze duidelijk een verantwoordelijkheid, ze moeten voorkomen dat de zorg een aalmoes wordt."

Ruim 1500 mensen bezochten de afgelopen twee weken een van de FNV "Red de Zorg"-bijeenkomsten door het hele land. Heerts: "Letterlijk alle zalen waren bomvol, er moesten stoelen bij. De problemen in de zorg leven. De komende tijd zullen onze leden meer en meer via onze regionale vakbondshuizen aan de slag gaan om de problemen van de decentralisatie in kaart te brengen en aan te pakken."

Leden hebben massaal actiecomités opgericht om in hun regio handtekeningen op te halen voor de Red de Zorg petitie, om in te spreken in de gemeenteraden en om op de publieke tribune te gaan zitten daar waar gesproken wordt over aanbestedingen van zorg. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):