woensdag, 3. december 2014 - 11:16 Update: 03-12-2014 20:04

Forse daling ram- en plofkraken

Ramkraak op juwelier met heftruck op klaarlichte dag
Foto: FlashphotoNL
Den Haag

Het aantal ram- en plofkraken is in de eerste tien maanden van dit jaar met bijna 70% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt de politie woensdag.

Tot 1 november vonden er 39 fysieke aanvallen op geldautomaten plaats, waaronder 32 ram- en plofkraken. Over heel 2013 waren dat er nog 133. De daling is mede het gevolg van de samenwerking tussen de banken, politie en het Openbaar Ministerie om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan.

De overheid en banken (ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS Reaal) hebben de handen verder ineen geslagen. In een gezamenlijk project organiseren banken en politie dat bankgegevens, zoals bankafschriften van verdachten voor opsporingsonderzoek, via één druk op de knop binnenkomen bij de politie in een digitaal verwerkbare vorm.

Een enorme vooruitgang omdat het de politie nu veel tijd en menskracht kost om de huidige stroom aan gegevens, zowel digitaal als op papier, in de politiesystemen te verwerken. Volgens Gerard Bouman, korpschef van de politie, komt hierdoor recherchecapaciteit vrij voor de aanpak van financieel-economisch criminaliteit, zoals fraude en het afpakken van crimineel vermogen. 'Misdaad mag niet lonen en dankzij deze samenwerking kunnen we daar nog meer op focussen.'

Provincie:
Blik op 112: