zaterdag, 24. mei 2014 - 13:34 Update: 03-07-2014 0:35

Four Freedoms Awards in Middelburg uitgereikt

Foto van Willem-Alexander en Maxima | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Middelburg

In een volle kerk zijn zaterdagmiddag in Middelburg de Four Freedom Awards uitgereikt.

Daarbij waren onder meer koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Rutte. Dit meldt omroep Zeeland zaterdag.

De laureaten zijn dit jaar Malala Yousafzai (Vrijwaring van vrees), Prins El Hassan bin Talal uit Jordanië (Vrijheid van godsdienst), Maryam Durani (Vrijheid van meningsuiting) en Hawa Abdi Diblaawe (Vrijwaring van gebrek ). Deze mensen hebben zich op een bijzondere wijze ingezet voor de vrijheid van anderen.

Malala Yousafzai is misschien wel een van de bekendste. Het inmiddels 16-jarige meisje is een dochter van een leraar. Zij is bekend geworden vanwege haar strijd voor meisjes om naar school te mogen. Toen ze op 9 oktober 2012 in de bus terugkeerde van school, pleegde een Talibanstrijder een doelgerichte aanslag op haar, waarbij ze zwaargewond raakte door een kogel in haar hoofd en haar hals.

10 november 2012 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Dag van Malala, waarmee de VN aandacht wil vragen voor de 32 miljoen meisjes en 29 miljoen jongens in de wereld die geen basisonderwijs krijgen. Op 12 juli 2013, op haar zestiende verjaardag, sprak Malala 500 jongeren in de VN toe. Voor deze gelegenheid werd deze dag uitgeroepen tot "Malala dag".

Malala kreeg al meerdere prijzen. Zo ontving ze de Internationale Kindervredesprijs en de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Meningsuiting.

Ze laureaten hebben in de Nieuwe Kerk in Middelburg een award gekregen die gebaseerd is op een van de vier vrijheden van president Franklin D. Roosevelt, zoals hij ze geformuleerd heeft in 1941. Het Rode Kruis ontving de International Four Freedoms Award uit handen van prinses Margriet

Provincie: