zaterdag, 8. februari 2014 - 8:58 Update: 03-07-2014 0:42

Foutje bedankt, zware crimineel vrijgelaten door tikfout

Foutje bedankt, zware crimineel vrijgelaten door tikfout
Utrecht

Een door de rechtbank Midden-Nederland in december 2013 tot zes jaar gevangenisstraf veroordeelde man is door een administratieve fout ten onrechte in vrijheid gesteld.

Dit maakte de Utrechtse rechtbank zaterdag bekend. De Telegraaf schrijft dat het gaat om de 36-jarige Turkse Mehmet K. K. is waarschijnlijk naar zijn geboorteland Turkije gevlucht. Met Turkije heeft Nederland geen uitleveringsverdrag.

Volgens de rechtbank heeft K. zich schuldig gemaakt aan een poging tot inbraak, een voltooide inbraak, een poging diefstal in vereniging (een plofkraak op een geldautomaat), witwassen en deelname aan een criminele organisatie die gedurende langere tijd onder meer bedrijfsinbraken in een deel van het land plande en uitvoerde.

Hij werd op een openbare zitting op 10 december veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. In het schriftelijke vonnis staat die straf ook vermeld. Dit vonnis is, net als alle vonnissen, door de rechtbank naar het OM en de verdachte gestuurd.

In het administratieve computersysteem waarmee de rechtbank communiceert met het OM werd echter abusievelijk door een medewerker van de rechtbank zes maanden gevangenisstraf ingevoerd, in plaats van zes jaar. Bij de voorgeschreven controle is de fout niet opgemerkt. Het OM, dat bepaalt wat er met beslissingen van de rechtbank gebeurt, is bij de uitvoering van de beslissing uitgegaan van de informatie in het systeem. K. is daarom op 20 december in vrijheid gesteld. Hij had toen zes maanden in voorarrest gezeten. De zaak loopt nog in hoger beroep, formeel zat de man daarom in voorarrest.

De rechtbank betreurt deze fout ten zeerste en onderzoekt hoe deze fout in de toekomst kan worden voorkomen.