maandag, 10. maart 2014 - 20:31 Update: 03-07-2014 0:40

Frankrijk heeft verdachte in onderzoek illegale dierenhandel aangehouden

foto van douane | fbf
Foto: fbf
Utrecht

De rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht heeft vandaag een 35-jarige man uit Dubai voor 14 dagen in bewaring gesteld in een lopend internationaal onderzoek naar illegale dierenhandel.

De man werd drie weken geleden op verzoek van het Openbaar ministerie aangehouden door de Franse autoriteiten en is vorige week overgeleverd aan Nederland. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, die zich op grote schaal bezig hield met wereldwijde illegale dierenhandel en het witwassen van de inkomsten daaruit.

In dit onderzoek werden eerder vier mannen aangehouden. De vandaag in bewaring gestelde verdachte stond sinds de aanhouding van de vier andere verdachten internationaal gesignaleerd. De verdenking is dat hij op illegale wijze aan de organisatie vogels leverde voor de handel in Nederland. Daarmee ontstond risico op de verspreiding van dierziektes binnen Europa. Daarnaast is de verdenking dat hij op illegale wijze dieren uit Europese dierentuinen(met name katachtigen) heeft verkocht in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij werd door de Franse autoriteiten aangehouden op de luchthaven in Parijs.

Grote schade
De handel in (beschermde) diersoorten is internationaal aan strikte regels gebonden in het verdrag Convention on International Trade in Endangered Species (CITES). Dit verdrag bevat afspraken over de wetgeving, de naleving en de controle van de internationale handel in bedreigde dieren en planten. Illegale handel in(bedreigde) dieren levert grote schade op aan de populatie van deze soorten, de leefomgeving, de natuur en de internationale rechtsorde. De regels zijn er om de diversiteit in flora en fauna te handhaven en diersoorten tegen uitsterven te beschermen. Nederland heeft als onderdeel van de internationale gemeenschap de plicht om de internationale rechtsorde te handhaven, onder meer door het bestrijden van deze vormen van criminaliteit en daarmee samenhangende ondermijnende activiteiten.

Provincie: