vrijdag, 16. mei 2014 - 20:12 Update: 03-07-2014 0:36

Franse jongens mogen in een rokje naar school

Foto van schoolbord met leraar | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Op 27 scholen in het Franse Nantes gingen de jongens vrijdag in een rokje naar school.

Met de actie 'Til je rok op' streden de jongens tegen seskisme en tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dit melden verschillende media vrijdag.

De 'rokjesdag voor jongens' is een initiatief van leerlingen  en het wordt gesteund door de onderwijsinstellingen. Maar niet iedereen was het eens met deze ludieke actie. Ongeveer 150 demonstranten van de beweging Manif pour tous (demonstratie voor iedereen) stonden lijnrecht tegenover de 100 leerlingen. Manif pour tous vindt de actie van rokjesdag 'schandalig' en riep de Franse minister van Onderwijs op om in te grijpen.

Manif is een collectief dat zich onder andere hevig verzet tegen het homohuwelijk en pleit voor de zogenaamde traditionele familie. Ludovine de la Rochère, voorzitster van Manif pour tous verklaarde tegenover DeRedactie. be: 'Het gaat om een vorm van travestie, een ontkenning van de seksuele identiteit. Het is een gebrek aan respect voor mannelijkheid en vrouwelijkheid.'

De actie van rokjesdag zou zijn gehouden in het kader van een grote maatschappelijke discussie over het voorkómen van maatschappelijke ongelijkheid en discriminatie van voornamelijk vrouwen.

De meeste tegenstanders zijn vrij traditionele katholieke, christelijke organisaties en ook extreem-rechtse groeperingen.

Categorie: