dinsdag, 4. november 2014 - 21:01 Update: 04-11-2014 22:04

Fusiegemeente Veghel, Schijnel en Sint-Oedenrode heet Meierijstad

Veghel, Schijnel en Sint-Oedenrode gaan verder onder de naam Meierijstad
Foto: EHF
Veghel

De inwoners van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode hebben Meierijstad gekozen als naam voor hun gezamenlijke nieuwe gemeente. Dat maakte de voorzitter van de stuurgroep, burgemeester Eugster, namens drie gemeenten dinsdag bekend.

Proces

Medio 2014 konden inwoners namen indienen, wat leidde tot bijna 600 inzendingen. Het proces van naamgeving vraagt om zorgvuldigheid en een onafhankelijke adviescommissie naamgeving is benoemd om te komen tot een voordracht van drie namen. De adviescommissie bestond uit leden van de Heemkundekringen uit de drie gemeenten, een afgevaardigde namens de ondernemers, één namens de jeugd en één namens het (culturele) verenigingsleven.

De voorzitter was René Bastiaanse, directeur van het Brabants Historisch Informatiecentrum en meer bekend als presentator van ‘De Wandeling’. De adviescommissie heeft de namen Koevering, Land van Rode en Meierijstad voorgedragen. Alle inwoners vanaf 12 jaar zijn via diverse communicatiekanalen opgeroepen om hun keuze kenbaar te maken. Via de fusiewebsite en via papieren formulieren in de drie gemeenten is de poll voor het naamgevingstraject opengesteld. 

Vervolgproces

Tijdens de raadsvergaderingen in Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel wordt op 27 november het concept-herindelingsontwerp vastgesteld. In dit herindelingsontwerp zijn de definitieve naamgeving en de vaststelling van het visiedocument belangrijke onderdelen. Eerder in juni constateerde de Provincie Noord-Brabant met haar uitgevoerde herindelingsscan al dat de financiële posities van de afzonderlijke gemeenten voldoende basis biedt voor een financieel gezonde gemeente. Het herindelingsontwerp wordt in januari 2015 acht weken ter inzage gelegd om eenieder in de gelegenheid te stellen zijn of haar zienswijze kenbaar te maken. Deze zienswijzen worden meegenomen in het definitieve herindelingsontwerp.

Provincie:
Tag(s):