zaterdag, 31. mei 2014 - 23:42 Update: 03-07-2014 0:35

Van Gaal en Robben: Oranje gaf geen kans weg

Foto van Louis van Gaal | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van Van Gaal | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

(ElfVoetbal) Louis van Gaal en Arjen Robben trokken na afloop dezelfde conclusie: Oranje was beter dan Ghana, maar echt indrukwekkend was het niet wat Oranje in balbezit liet zien.

De bondscoach zag het Nederlands elftal met 1-0 winnen. "We zijn onzorgvuldig in balbezit. Zeker in de eerste helft hebben we kansen gehad. We maakten toen een schitterende goal en hadden twee fantastische aanvallen. Het had toen 3-0 moeten zijn. In de tweede helft hebben we minder gecreëerd en Ghana niets, helemaal niets. Zowel voor als na de rust. Wij creëren altijd wel kansen, dat krijg je met dit systeem", aldus Van Gaal tegenover SBS6.
Oranje leed veel balverlies. "We moesten veel achter de bal aanlopen, maar dat maakt niet uit. We hebben voldoende kansen gekregen. Daar gaat het om. Of Arjen Robben, Robin van Persie en Wesley Sneijder te veel op één lijn liepen? Daar heb je misschien wel gelijk in. Maar ze spelen pas net samen. De samenwerking gaat op korte termijn wel beter worden."


"Ik vond het vandaag beter, maar ik vond Ghana ook veel beter dan Ecuador. Ze zetten ons redelijk georganiseerd vast. Dan wordt het moeilijker", zegt de 62-jarige bondscoach. "Bruno Martins Indi en Ron Vlaar hadden het veld groter moeten maken. Dat hebben ze in de tweede helft wel gedaan. Ik noem dat echter geen risico, want de bal is altijd nog terug te spelen."

"Je moet deze wedstrijd zien in vergelijking met de tegenstander. Wij hebben vijf à zes open kansen gehad en zij nul", besluit Van Gaal.

Meer lef tonen
Arjen Robben vond het een wedstrijd met twee gezichten. "We gaven geen kans weg, maar in balbezit moet het beter. We zijn wat te onrustig. Ghana zette het goed vast, dus werden wij gedwongen om de lange bal te spelen. Soms heb je wel de kans om op te bouwen. We moeten wat eerder de vrije man zien te vinden en wat meer lef tonen. We moeten durven te voetballen."

De 30-jarige vleugelaanvaller voelt zich thuis in het nieuwe systeem van Oranje. "Ik voel me erg echt lekker bij. Het is wel even omschakelen, want bij FC Bayern München is het wat anders. In dit systeem moet je soms wat zorgvuldiger zijn, maar ook ik krijg mijn momenten. In de eerste helft had ik twee doelpunten moeten maken."

Robben kreeg in de eerste helft een doodschop te verwerken. "Dat was echt een dwaze actie. Het liefst sla ik hem neer daar", grapte Robben na afloop. "Ik was bijna mijn achillespees kwijt."

Categorie:
Tag(s):