dinsdag, 5. augustus 2014 - 15:06 Update: 06-08-2014 8:25

Gaat Rusland luchtruim sluiten voor Europese luchtvaartmaatschappijen?

luchtruim, afsluiten, vliegtuig,
Foto: SXC

Vanwege verregaande Europese sancties zou Rusland overwegen het Transsiberische luchtruim geheel of gedeeltelijk voor Europese vliegmaatschappijen af te sluiten.

Dit meldt RTL Nieuws op basis van berichtgeving van de Russische krant Vedomosti. De krant zou van drie verschillende bronnen bevestigd hebben gekregen dat deze stap wordt overwogen. Maar het is de Russische regering die over een dergelijke maatregel uiteindelijk een definitieve beslissing neemt. De Russische ministeries van Transport en Buitenlandse Zaken hebben het bericht tegenover Vedomosti noch bevestigd, noch ontkend.

Nadelige gevolgen

Al sinds de jaren zeventig maken luchtvaartmaatschappijen gebruik van de Transsiberische vliegrroute om de kortste weg naar Azië te kunnen nemen. De sluiting van het luchtruim boven Siberië zou Europese luchtvaartmaatschappijen op hoge kosten jagen. Vluchten naar Azië moeten dan worden omgeleid en duren langer, wat extra brandstof kost.

Het sluiten van het luchtruim heeft ook voor Rusland nadelige gevolgen, aangezien de Europese luchtvaartmaatschappijen betalen om over het Transsiberische luchtruim te mogen vliegen. Volgens de Russische krant Vedomosti verdient de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot daar jaarlijks zo'n slordige 300 miljoen euro aan.

Categorie:
Tag(s):