vrijdag, 3. oktober 2014 - 15:02 Update: 05-10-2014 22:11

Gatti (52) neemt dirigeerstokje Koninklijk Concertgebouworkest begin 2015 over

Daniele Gatti (52) nieuwe chef-dirigent Koninklijk Concertgebouworkest
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Daniele Gatti is benoemd tot nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest met ingang van het seizoen 2016/17. De Milanese maestro zal de zevende chef-dirigent in de geschiedenis van het orkest zijn.

Hij volgt Mariss Jansons op, die in april 2014 zijn vertrek aankondigde en op 20 maart 2015 voor het laatst in de hoedanigheid van chef-dirigent voor het Concertgebouworkest zal staan.

In 2004 debuteerde Daniele Gatti op overrompelende wijze als gastdirigent bij het Concertgebouworkest met werken van Richard Strauss en Wagner. Sindsdien is hij op zeer regelmatige basis teruggevraagd. De optredens van Gatti onderscheiden zich door zijn uitgesproken eigen visie op het bekende orkestrepertoire en een open houding ten opzichte van minder gangbare werken.

Hij maakte reeds diverse tournees met het orkest. Zo leidde hij tijdens de zomertournee van 2013 Mahlers Negende symfonie op grote festivals in Europa, hetgeen tot juichende recensies in buitenlandse kranten leidde. Een cd met werken van Berg onder zijn leiding verscheen op het eigen label van het orkest, RCO Live. Ook zijn laatste optreden met het Concertgebouworkest, Verdi's Falstaff bij De Nationale Opera in juni 2014, werd bejubeld door pers en publiek.

Categorie:
Provincie: