dinsdag, 7. januari 2014 - 10:41 Update: 03-07-2014 0:45

Gebruik creditcard in het buitenland daalt

foto van grens | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Hoewel contant geld in veel betaalsituaties nog altijd het meest gebruikte betaalmiddel is door Nederlanders in het buitenland, heeft de pinpas vergeleken met vorig jaar weer verder terrein gewonnen.

Dit is vooral ten koste gegaan van de creditcard, zo blijkt uit een recent jaarlijks onderzoek van DNB naar het betaalgedrag van consumenten in en naar andere eurolanden.

Minder vaak met creditcard

Hiermee lijkt het betaalgedrag van Nederlandse consumenten over de grens steeds meer op hoe zij in Nederland betalen. De gevolgen van de totstandkoming van de Europese betaalruimte (SEPA) worden dus steeds duidelijker zichtbaar, want consumenten gaan in binnen- en buitenland steeds meer op dezelfde manier betalen. Nederlanders betalen vaak met hun pinpas, ook in het buitenland.

Ook worden zij steeds tevredener over de acceptatie en veiligheid van de pinpas over de grens. Nog maar 4% is hier ontevreden over. Vooral in benzinestations, in restaurants, voor accommodatie, in het openbaar vervoer en voor tol betaalden consumenten in 2012 vaker met hun pinpas en juist minder vaak met een creditcard. In tegenstelling tot eerdere jaren is er geen eenduidige trend te zien in het gebruik van contant geld. Op een aantal plekken zijn Nederlanders minder contant gaan betalen en meer gaan pinnen.

In andere situaties is het gebruik van contant geld juist gestegen, voornamelijk ten koste van de creditcard. Duidelijk is in ieder geval dat Nederlanders minder met hun creditcard zijn gaan betalen en in plaats daarvan vaker óf contant óf de pinpas gebruiken.

Categorie:
Tag(s):