woensdag, 24. september 2014 - 10:30 Update: 24-09-2014 13:17

Geen ebolavirus voor twee Nederlandse tropenartsen maar Malaria

Twee Nederlandse patiënten beiden niet besmet met ebolavirus
Foto: RIVM

De twee patiënten, die de afgelopen dagen in het ziekenhuis zijn beoordeeld vanwege een mogelijk verdenking op ebola, zijn niet besmet met het virus.

Dit bevestigen de uitslagen van specifieke testen. De ziekteverschijnselen van beide patiënten berusten op een andere tropische infectieziekte, namelijk malaria. Zij worden hiervoor behandeld. Dit maakt het RIVM woensdag bekend.

Nadat één van de twee onlangs gerepatrieerde hulpverleners ziekteverschijnselen ontwikkelde, is deze op 20 september opnieuw opgenomen in het LUMC. Hier werd na beoordeling door een artsenteam malaria vastgesteld. Om uit te sluiten dat er naast malaria ook nog sprake zou kunnen zijn van ebola, zijn specifieke testen uitgevoerd. De uitslagen van deze testen sluiten een besmetting met het ebolavirus op dit moment uit. De gerepatrieerde hulpverlener wordt tot het einde van de incubatietijd nog wel gevolgd door de GGD. Zo kunnen eventuele nieuwe ziekteverschijnselen snel gesignaleerd worden.

Op 22 september is op verzoek van een huisarts een andere patiënt beoordeeld in het Radboudumc vanwege een mogelijke verdenking op ebola. Deze patiënt heeft onlangs een bezoek gebracht aan een gebied waar ebola heerst en heeft bij terugkomst ziekteverschijnselen ontwikkeld. De medische staf van het Radboudumc heeft bij deze patiënt ook malaria geconstateerd. Omdat er al langer sprake was van ziekteverschijnselen, konden specifieke tests het ebolavirus direct uitsluiten.

Categorie:
Tag(s):