woensdag, 25. juni 2014 - 21:20 Update: 03-07-2014 0:34

Geen strafvervolging voor ongeval ROC-leerlingen tijdens oefening Schaarsbergen

Geen strafvervolging voor ongeval ROC-leerlingen tijdens oefening Schaarsbergen
Foto: Archief FBF.nl
Geen strafvervolging voor ongeval ROC-leerlingen tijdens oefening Schaarsbergen
Foto: Archief FBF.nl

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland stelt in het onderzoek naar een ongeval waarbij ROC-leerlingen tijdens een oefening in Schaarsbergen ernstig gewond geraakt zijn, geen strafvervolging in. Na uitgebreid onderzoek concludeert het OM dat noch de Staat noch individuele personen in deze zaak strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.

Op 15 mei 2013 raakten bij een oefening met gevangenispersoneel zes leerlingen van het ROC Rijn IJssel uit Arnhem gewond na een val van een verdiepingvloer. De leerlingen waren in het kader van hun opleiding ingehuurd als acteurs. De oefening werd gehouden door de Penitentiaire Inrichting Arnhem op een oefenterrein van Defensie in Schaarsbergen. Tijdens een onderdeel van deze oefening speelden de leerlingen opstandige gedetineerden. Ze moesten benaderd worden via een trap en dan klemgezet worden, waarna ze één voor één afgevoerd zouden worden. De verdiepingvloer had een hoogte van iets meer dan 4 meter en was aan een zijde open, beveiligd met een balustrade. Geconstateerd was dat in een deel van de balustrade speling zat. Daar was bij de voorafgaande instructie op gewezen en er was voor dat deel rood-wit lint gespannen. Bij de oefening werden de leerlingen in een hoek gedreven die werd gevormd door een muur en een deel van de balustrade. Een segment van de balustrade begaf het tijdens dat gedeelte van de oefening waardoor zes leerlingen naar beneden vielen en gewond raakten, waarvan vier ernstig.

 

Mede gelet op de ernstige gevolgen voor de leerlingen is  uitvoerig en nauwgezet onderzoek gedaan naar de feitelijke gebeurtenissen en naar het handelen van medewerkers van de Penitentiaire Inrichting en het ROC. Het onderzoek is niet gericht geweest op de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de penitentiaire inrichting, omdat de centrale overheid op grond van de huidige wetgeving en de jurisprudentie niet strafrechtelijk vervolgbaar is. In dit onderzoek is gebleken dat er geen sprake is geweest van strafrechtelijk verwijtbaar handelen door de betrokken individuele personen  bij deze oefening noch van het ROC.

Provincie:
Tag(s):