zaterdag, 22. maart 2014 - 16:22 Update: 03-07-2014 0:39

Geert Wilders:geen excuses en niets verkeerds gezegd

foto van Geert Wilders | fbf archief
Foto: fbf archief
Den Haag

Geert Wilders heeft om 18.00 uur het stilzwijgen doorbroken door een persconferentie in het Tweede Kamergebouw geven.

Tijdens zijn toespraak gaf hij aan dat hij op de verkiezingsavond niets verkeerds heeft gezegd en dus ook geen excusus hoeft aan te bieden, zo zei Wilders tegen de verzamelde pers.

Wilders verklaarde dat hij al sinds de oprichting van Groep Wilders, 10 jaar geleden, knokt tegen de gevaren van de multicurele samenleving. Zijn partij de PVV wil daarom de immigratie uit islamitische landen beperken en vrijwillige remigratie bevorderen. Uitzetting geldt wat Wilders betreft alleen voor criminele Marokkanen en ook voor criminelen met een andere nationaliteit die een dubbel paspoort hebben. Hij wees erop dat Marokkanen oververtegenwoordigd zijn op lijstjes van criminaliteit en bijstand. Het beleid van de PVV is erop gericht dat er uiteindelijk minder Marokkanen in Nederland komen. Wilders benadrukte nogeens dat zijn partij geen Marokkanen wil uitzetten die niets verkeerds hebben gedaan. Wilders vindt dat hij met zijn uitspraken binnen de marges van zijn verkiezingsprogramma is gebleven. Wilders verweet de media dat zij hem hebben vergeleken met abjecte figuren uit het verleden, zoals Adolf Hitler. De media hebben volgens hem ook het incident over Marokkanen opgeblazen.

Verder zei Wilders: 'Ik zeg u dat ik door zal gaan. Er is geen andere partij die deze kwesties blijft benoemen en dat zal ik blijven doen.' Toen de pers hem vroeg naar het vertrek van zijn partijleden reageerde Wilders: "Geen partijleider wil dat zijn mensen zo'n conclusie trekken. Ik ben daarom ook voor mezelf nagegaan of ik iets verkeerds heb gezegd. Als dat zo geweest was, was ik wel een man geweest en had ik mijn conclusies getrokken en excuses aangeboden. Maar ik heb een probleem aan de orde gesteld. Ik probeer dat iedere keer ook aan collega-partijgenoten toe te lichten. Mocht dat niet lukken, dan ga ik toch door."

Onder andere minister Opstelten kreeg kritiek van Wilders, onder meer over het feit dat er voorgedrukte aangifteformulieren klaarlagen bij de politie. "Dat mag helemaal niet", zei Wilders.