vrijdag, 11. juli 2014 - 22:26 Update: 11-07-2014 22:28

Geleidehond ondanks taxiverordening nog regelmatig geweigerd

geleidehond, taxi
Foto: Archief FBF.nl
Amstelveen

Blinde bazen en hun geleidehond hebben de afgelopen weken als mystery guest de Amsterdamse taxiverordening getest: mag de hond de taxi in?

De eerste resultaten laten zien dat zij in een op de vijf gevallen nog altijd worden geweigerd vanwege de geleidehond. KNGF Geleidehonden pleit daarom voor eenduidige, landelijke wetgeving en hoopt dat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu zich daar deze zomer bij aansluit.

Mystery guests op pad
KNGF Geleidehonden nam in samenwerking met Stadstoezicht Amsterdam de Amsterdamse taxiverordening onder de loep door mystery guests, met geleidehond, op pad te sturen met de taxi. Uit de evaluatie blijkt dat in 18% van de gevallen de geleidehond niet in de taxi wordt toegelaten. "Mijn auto is te klein", is een van de excuses van een taxichauffeur. Ook als de hond wel mee mocht in de auto ging dat in 30% van de gevallen niet van harte. Zo werd er moeilijk gedaan over het verharen van de hond of kwam de (acute) allergie voor honden van de chauffeur ter sprake. 

Belang van toegankelijkheid
"De geleidehond is een noodzakelijk hulpmiddel voor de gehandicapte baas en het weigeren van de hond beperkt hem enorm in zijn mobiliteit. Daarom is het zo belangrijk dat zij samen mee mogen in de taxi. Ik krijg nog regelmatig van onze geleidehondenbazen te horen dat ze geweigerd zijn in de taxi, dit vind ik onaanvaardbaar", aldus Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden. "Voor ons reden genoeg om dit samen met Stadstoezicht nader te onderzoeken. De eerste resultaten laten zien dat landelijke wetgeving en voorlichting voor chauffeurs noodzakelijk zijn." 
 

Provincie:
Tag(s):