vrijdag, 23. mei 2014 - 13:28 Update: 03-07-2014 0:36

Gemeentelijke lening van 6 miljoen euro voor Go Ahead Eagles

Foto van stoeltjes in voetbalstadion | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Deventer

Het college stelt voor Go Ahead Eagles (GAE) een lening te verstrekken van 6 miljoen euro voor de 1e fase van vernieuwing van het stadion. Dit meldt de gemeente Deventer vrijdag.

Het huidige stadion is volgens de club ‘gewoon op’, en de veiligheid is steeds moeilijker te garanderen. Het college vindt dat GAE een belangrijke maatschappelijke functie in de stad heeft.Daarom stelt het college de gemeenteraad voor om de lening aan GAE mogelijk te maken. Go Ahead Eagles heeft de gemeente een lening gevraagd van 11 miljoen euro voor verbouwing in 2 fases. Voor de 1e fase wil het college 6 miljoen euro aan de club lenen.

Financiën Go Ahead bieden zekerheid
De financiële positie van Go Ahead Eagles is goed. Uit onafhankelijk financieel onderzoek in opdracht van Go Ahead blijkt dat de club de lening kan dragen, ook bij onverhoopte degradatie. Go Ahead heeft de gemeente gevraagd een lening te verstrekken omdat banken terughoudender zijn geworden met het verstrekken van leningen aan voetbalclubs. De gemeente kan de lening verstrekken, zonder dat er sprake is van staatsteun.

Duurzaam vernieuwen
Duurzaam vernieuwen is dringend noodzakelijk omdat het stadion in slechte staat is. Ook is vernieuwen noodzakelijk voor GAE om sportief en financieel door te kunnen groeien en om de eisen voor een licentie van de KNVB veilig te stellen. Het aantal bezoekers wordt in fase 1 uitgebreid naar 9,5 duizend.

Belangrijke maatschappelijke functie
Go Ahead Eagles is een unieke club die veel voor Deventer betekent. De club heeft een belangrijke maatschappelijke functie in de wijk en de rest van de gemeente. Bovendien levert Go Ahead een belangrijke bijdrage aan de bekendheid van Deventer.

Veiligheid in het geding
De politie heeft aangegeven dat het steeds moeilijker wordt om de veiligheid in en rondom het stadion te garanderen. De brandweer en bouw en woningtoezicht vinden het huidige stadion op onderdelen in slechte staat.

Vervanging tribunes
Als ook de gemeenteraad akkoord gaat met de lening, worden in 2015 de hoofdtribune en tribune Vetkampstraat vervangen. Dat kost ongeveer 6,8 miljoen euro. De club betaalt daar zelf 0,8 miljoen aan mee.

Printversie

Categorie: