woensdag, 2. april 2014 - 8:44 Update: 03-07-2014 0:39

Gemeenten verplichten tot opname pedo

Foto van kinderdagverblijf | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Nederlandse gemeenten moeten verplicht worden bij toerbeurt problematische zedendelinquenten te huisvesten.

Dit betogen twee hoogleraren criminologie die negen gevallen onderzochten waarbij de huisvesting van de pedoseksueel tot problemen leidde. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

Hoogleraar criminologie aan de universiteit van Utrecht Dina Siegel zegt hierover in de krant: 'Bij een opnameplicht kan de burgemeester de zedendelinquent niet weigeren en kun je als bestuurder dus ook niet het verwijt krijgen dat je toestemming hebt gegeven voor zijn komst.' De onderzoekers laten in hun vandaag te verschijnen analyse zien met welke grote dilemma's de burgemeesters te maken krijgen, wanneer een pedo in hun gemeente komt wonen.  Ze concluderen 'dat  burgemeesters het nooit goed kunnen doen'. Een deel wil zelfs niet geïnformeerd worden als een veroordeelde pedoseksueel in zijn gemeente gaat wonen. Siegel: 'Er blijkt geen middengebied: of je vertelt niets, of je deelt alles.' Maar in het laatste geval wordt het lastiger voor de delinquent een nieuw leven op te bouwen. Burgemeesters vinden dat ze  te weinig mogelijkheden te hebben om in te grijpen. Zo kan een pedoseksueel vaak niet gedwongen worden om te verhuizen.

In februari van dit jaar werd in Leiden gedemonstreerd toen bekend werd dat burgemeester Henri Lenferink toestemming had gegeven voor de komst van de voor ontucht met kinderen veroordeelde zwemleraar Benno L. Andere gemeenten hadden een verzoek hiertoe van het Openbaar Ministerie geweigerd. Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten willen nog voor de zomer met richtlijnen komen waarin staat hoe met toekomstige gevallen om te gaan.

Provincie: