dinsdag, 18. november 2014 - 10:34 Update: 18-11-2014 18:06

Geradicaliseerde dochter gered uit handen van ISIS

Moeder bewapend met boerka redt geradicaliseerde dochter uit handen van ISIS
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Maastricht

Een moeder uit Maastricht heeft eigenhandig haar 19-jarige dochter uit de handen van ISIS in Syrië gehaald. Moeder en dochter zitten nu in Turkije in afwachting op een nieuw paspoort voor haar dochter. Dat meldt de Limburgse omroep L1.

Haar dochter is enkele maanden geleden bekeerd en geradicaliseerd en gaat sindsdien door het leven als Aïcha. In februari vertrok Aïcha per trein naar Turkije om vandaar uit verder te reizen naar buurland Syrië om daar te trouwen met Yilmaz, een Turks-Nederlandse jihadist en ex-militair.

In een Whatsapp-bericht laat de dochter aan haar moeder weten dat het goed gaat, maar daarna blijft het stil. Hulp van Nederlandse instanties om Aïcha te vinden blijft uit. In oktober reist moeder Monique tegen alle adviezen in en op de bonnefooi toch af naar de Syrische grens. Maar tevergeefs. 

Niet lang daarna komt een noodkreet van Aïcha met de woorden dat ze naar huis wil, maar kan Raqqa, de hoofdstad van het door Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat, niet zonder hulp verlaten. 

Met gevaar voor eigen leven en uitgerust met een lichaamsbedekkende sluier weet mams haar dochter de Islamitische Staat uit te smokkelen. Nu zijn moeder en dochter bij de Turkse grens aangehouden omdat Aïcha zonder paspoort reist. Dat is haar in februari in Maastricht geweigerd op advies van de veiligheidsdienst AIVD, die haar in Nederland wil houden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bemiddelt bij de terugkeer en verwacht hen binnen een week in Nederland terug, zegt Landerloo tegenover de omroep.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):