vrijdag, 10. januari 2014 - 9:07 Update: 03-07-2014 0:44

Gerard de Rooij blijft aan de leiding in Dakar

Foto van de Rooy Dakar | Iveco
Foto: Iveco

Gerard de Rooij doet zijn relaas over de lange, loodzware etappe van de vijfde dag. "Het begon al bij aanvang van de proef. Redelijk snel moesten we het zand in en werd het erg zwaar. Ik kwam op een gegeven moment vast te zitten en met het geworstel om los te komen brak ik een steekas van de achteras.

Dat betekende al vroeg op de proef dat ik nog maar 75% van mijn vermogen in het zand kon krijgen. Eén wiel deed nu niet meer mee; dat is altijd een erg groot risico met doorrijden want je hebt dan de kans dat het gehele differentieel vast loopt en dan is het over. Toch de gok gewaagd want wisselen kost je zeker een half uur en die tijd had ik niet.”

Door de grote hoeveelheden stof en zand kwam de radiator van de Powerstar ondertussen helemaal dicht te zitten. Dat betekende geen koeling meer en een motor die warm liep. Er zat niets anders op dan die af te laten koelen en schoon te maken.

Meer pech

De Rooij vervolgt: “Toen we eindelijk weer op pad konden waren we een waypoint kwijt, een markeringspunt waar je binnen een straal van 300 meter langs moet komen anders krijg je een tijdpenalty. Tot overmaat van ramp reden we 50 kilometer voor de finish van het eerste deel van de special weer een band lek. De bandenspanning konden we gelukkig continu bijpompen met de compressor en dus hebben we gewacht met het wisselen van de band tot de neutralisatiezone. Al met al een gruwelijk zwaar begin van deze 5e etappe.” Dit laatste hoor je niet vaak uit Gerard’s mond, want hij weet zware etappes altijd te waarderen. Dan moet het vandaag voor vele truckers dus een echte uitputtingsslag zijn geweest.

De snelle service van Pep [516] kwam ondertussen als 7e over de meet met een achterstand van 28:52 minuut, maar net 2 seconden langzamer dan MAN-rijder Rene Kuijpers. Hans Stacey noteerde een 8e eindtijd met een achterstand van 33:28 minuut. 

Totaalklassement

Het totaalklassement is gewijzigd. Iveco-rijder Gerard de Rooij voert nog steeds de ranglijst aan. Zijn voorsprong op de nummer twee bedraagt ruim een half uur. Was het gisteren echter nog MAN-rijder Marcel van Vliet, nu is het de Rus Karginov die achter hem aanzit. Voorlopig lijkt het een strijd tussen KAMAZ en IVECO te worden, waarbij de IVECO Powerstar tot nu toe te sterk is voor zijn Russische rivalen, die er ook een aparte rijstijl op nahouden.

Na de uitputtingsslag van vandaag is er morgen tijdens etappe 6 van Tucumán naar Salta, de laatste rit voor de rustdag, een relatief korte route uitgezet voor de trucks. Zij beginnen rond de klok van 06:30 uur lokale tijd aan een verbinding van 242 kilometer. Daarna volgt hun Special van 156 kilometer, die gelijk is aan die van de auto’s met het verschil dat de auto’s na dit deel nog een zwaar 2e deel krijgen. De trucks slaan dit over. Zij vervolgen na de Special hun weg direct naar het bivak, een traject van 152 kilometer. Ze hopen rond de klok van 15:00 uur lokale tijd het bivak te bereiken en te beginnen aan hun welverdiende rustdag.

Het traject gaat in noordelijke richting over de route van de voor Argentinië bekende Ruta 40. De Special heeft een gravel- en rots ondergrond, niet het fijnste terrein voor de voertuigen en hun bemanning. Weersvoorspelling? Een bewolkte dag met kans op een regenbui en een temperatuur oplopend tot 33 graden Celsius.

Categorie: