dinsdag, 7. januari 2014 - 10:24 Update: 03-07-2014 0:45

Gerard de Rooy wint met Iveco powerstar tweede special in Dakar

foto van Dakkar | bon
Foto: Iveco
Andelst

Zowel Gerard als Hans heeft vandaag laten zien dat ze allebei voor het eremetaal willen strijden, met zelfs een overwinning in de Special voor De Rooy.

Een lastige Special op het traject van San Luis naar San Rafael over 400 kilometer met smalle pistes waardoor inhalen vaak moeilijk bleek. Gerard de Rooy: “We reden vandaag een ijzersterke etappe. Niets geforceerd en continue in het kielzog van Mardeev gereden, die 6 minuten voor ons was gestart. Bij kilometer 313 ging het echter mis voor hem. In een smalle canyon ging Mardeev op z’n dak en omdat we er pal achter reden en dus als eerste bij de truck waren, was het onze sportieve plicht om hem te helpen. Omdat het zo smal was konden we er na het rechttrekken van de Kamaz zelf niet meer langs, dat heeft ons bijna 23 minuten aan oponthoud opgeleverd.”

Tom Colsoul: “Toen was het mijn taak om de verloren tijd aan te vechten bij de koersdirecteur. Het was niet meer dan redelijk dat we werden gecompenseerd in tijd en dat is dan ook gebeurd.”

Het werd dan ook een prachtige overwinning voor het Iveco-team, waardoor de koppositie in de rangschikking werd veroverd. Ook Hans Stacey reed een voortreffelijke wedstrijd en kwam als 4e over de finish waardoor hij op kon klimmen naar de 4e plek in het klassement. Prima prestaties van het team Petronas | De Rooy | Iveco.

De snelle service van het team Petronas | De Rooy | Iveco komt ook erg goed door met voor Jo Adua een 9e plaats en Pep Vila een 16e plaats. Hun tijden zijn later in de rally van grote waarde, willen Gerard en Hans op hun back-up kunnen blijven rekenen.

“Vooralsnog een spannende 2e etappe. Het is nu al een veldslag geworden terwijl we nog maar net de veilige haven, Rosario, hebben verlaten. Wat gaat DAKAR 2014 ons in de komende dagen nog brengen,” vervolgt Colsoul. “Maar voorlopig staan we op de eerste plaats.”

Etappe 3 brengt de rijders van San Rafael naar San Juan. Er wordt een bewolkte dag verwacht met veel wind en een maximum temperatuur van 36 graden Celsius. Het zal voor veel klassementsrijders gelukkig de laatste dag zijn dat de trucks achter de auto’s starten. Vanaf Etappe 4 is het gezamenlijk klassement ook de startvolgorde. De route voor de trucks en auto’s kent een verbinding van 292 kilometer gevolgd door een Special van 301 kilometer en tot slot nog 3 kilometer verbinding naar het bivak in San Juan. De trucks zullen tot een hoogte van 3.100 meter door het Aconcagua vulkaangebied rijden, de motoren gaan na de afsplitsing zelfs tot een hoogte van maar liefst 4.300 meter. Het gebergte is het hoogste buiten Azië en ook de hoogste top van het westelijk halfrond met een piek van 6.959 meter.

Uitslag 2e etappe:

1. De Rooy (Iveco Powerstar)

2. Shibalov (Kamaz)

3. Van Vliet (MAN)

4. Stacey (Iveco)

5. Kolomy (Tatra)

9 Adua (Iveco) 16 Vila Roca (Iveco)

Klassement

1. De Rooy (Iveco Powerstar)

2. Van Vliet (MAN)

3. Shibalov (Kamaz)

4. Stacey (Iveco)

5. Nikolaev (Kamaz)

6. Karginov (Kamaz)

7. Loprais (Tatra)

8. Sotnikov (Kamaz)

9. Adua (Iveco)

10. Viazovich (MAZ)

12. Vila Roca (Iveco)

Categorie: