maandag, 31. maart 2014 - 17:04 Update: 03-07-2014 0:39

Gerechtshof legt monstrans-rovers zwaardere straffen op

Foto van kerk banken | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Arnhem/Utrecht

Maandag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden twee mannen tot gevangenisstraffen van 36 maanden veroordeeld voor de diefstal met braak van de monstrans uit het museum Catharijneconvent in Utrecht. Dit meldt het gerechtshof maandagmiddag.

Een derde man wordt vanwege zijn strafblad veroordeeld tot een hogere gevangenisstraf dan zijn mededaders, te weten tot 42 maanden gevangenisstraf. Daarnaast moeten de drie mannen een schadevergoeding van € 3.327,62 aan het museum betalen. Het openbaar ministerie had gevangenisstraffen van vier respectievelijk vijf jaar geëist.

Op 29 januari 2013 werd op klaarlichte dag de monstrans gestolen uit het museum Catharijneconvent in Utrecht. Bij het wegnemen van dit waardevolle liturgisch kunstvoorwerp werd weliswaar geen geweld gebruikt tegen personen, maar de diefstal en de wijze waarop de monstrans werd gestolen, hebben grote indruk gemaakt op de aanwezige bezoekers en medewerkers.

Drie mannen werden in februari 2013 door de politie aangehouden. De monstrans werd in gehavende staat teruggevonden. Tot de dag van vandaag ontbreekt het gedeelte van de monstrans, waarin zich vele ingelegde diamanten bevonden.

De door het hof opgelegde straffen zijn hoger dan opgelegd door de rechtbank en geheel onvoorwaardelijk vanwege de aard en de ernst van het feit. Bovendien was één van de verdachten eerder door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van diefstal en veroordeeld voor opzetheling.

Volgens het hof is ook bij deze verdachte sprake van het medeplegen van diefstal door middel van braak, gezien de rol die hij heeft vervuld. Deze verdachte bevond zich op vrije voeten en zal nu opnieuw gedetineerd raken door de veroordeling voor de diefstal en oplegging van de gevangenisstraf.