maandag, 2. juni 2014 - 16:45 Update: 03-07-2014 0:35

Geschilderde kinderen Rijksmuseum op nieuwe kinderzegels

Foto van kind op schilderij De Nachtwacht | Rijksmuseum
Foto: Rijksmuseum
Amsterdam

De ‘kinderen’ van het Rijksmuseum staan dit jaar centraal op de kinderpostzegels van dit jaar. Dit meldt de Stichting Kinderpostzegels Nederland maandag.

Bij het maken van de zegels is geput uit een fantastisch aanbod van kunstenaars van de Gouden eeuw tot laat in de vorige eeuw. Rembrandt, Jan Steen, Breitner en Israëls, allemaal hebben ze kinderen prachtig vastgelegd op hun schilderijen.

Het is nog de vraag of ze allemaal ook op de kinderpostzegels komen te staan. Bij de presentatie van de kinderpostzegels in september wordt duidelijk welke kinderen van het Rijksmuseum alsnog hun steentje mogen bijdragen aan de toekomst van de kinderen van nu.

Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum: “Kinderen horen in het Rijksmuseum thuis. Niet alleen als bezoekers, maar ook afgebeeld op tientallen schilderijen en voorwerpen. We zijn dan ook zeer vereerd dat Stichting Kinderpostzegels ‘onze’ kinderen dit jaar heeft uitverkoren om af te beelden op de prachtige zegels.”

Ilja van Haaren, directeur Stichting Kinderpostzegels: “Ontzettend leuk dat kinderen die in zo´n wereldberoemd museum hangen een plek hebben op onze postzegels. We hopen dat ze meehelpen aan het succes van de schoolkinderen die zich gaan inzetten voor kinderen die het minder goed hebben.”

Barry Husman, directeur consumentenmarkt PostNL: “Sinds 1924 weten we samen met Stichting Kinderpostzegels bijzondere postzegels te ontwikkelen die succesvol bijdragen aan de Kinderpostzegelactie. Het kan niet anders dat de bijzondere collectie ‘kinderen van het Rijksmuseum’ dit jaar weer tot prachtige postzegels zal leiden.”

Meer kinderen naar school
Onderwijs is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wereldwijd gaan meer dan 100 miljoen kinderen niet naar school. Kinderpostzegels zorgt er samen met haar partnerorganisaties en de lokale bevolking voor dat kinderen wel naar school kunnen en niet onder de omstandigheden van kinderarbeid hoeven te lijden.

Dit jaar brengen Stichting Kinderpostzegels en PostNL samen met het Rijksmuseum de kinderpostzegels uit. Het thema is dit jaar ‘Laat kinderen leren’. Hier maken de betrokken partijen zich op hun eigen manier sterk voor.

Met de opbrengst steunt Kinderpostzegels projecten die kansen creëren voor kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland. Dit jaar stelt Kinderpostzegels een onderwijsproject in Nederland en een project in Senegal centraal.