woensdag, 12. februari 2014 - 10:06 Update: 03-07-2014 0:42

Gesprek tussen vakbonden en FloraHolland hervat, acties gaan nog door

Foto van FloraHolland Aalsmeer | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van FloraHolland Aalsmeer | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Aalsmeer

De massale stakingsbijeenkomst die deze morgen om 08.00 uur begon in Aalsmeer bracht de directie van FloraHolland in beweging. Dankzij de vastberadenheid van de ca. 500 stakende werknemers is het overleg over een sociaal plan met FloraHolland direct na de bijeenkomst hervat. Tot er een resultaat ligt staken de werknemers door.

Ellen Dekkers, voorzitter FNV Bondgenoten zei tegen de stakers: “Jullie houden van FloraHolland en de sector. Wij houden van jullie. Aan de directie van FloraHolland zeg ik: laat zien dat uw hart op de goede plek zit en ga vandaag nog om de tafel met ons om te praten over een goed sociaal plan!”

Maurice Limmen, voorzitter CNV riep werkgevers op om te investeren in hun mensen. “Dat begint met het geven en verdienen van vertrouwen. En als er overplaatsing of ontslag dreigt, dan moet er een goed sociaal plan liggen, dat mensen helpt naar een nieuwe toekomst. Het belangrijkste kapitaal vormen in dit geval niet de bloemen, maar de medewerkers van FloraHolland. Het is belangrijk dat het bedrijf daarin fatsoenlijk investeert.”

De onderhandelaars van de bonden spraken vanochtend tijdens de bijeenkomst de hoop uit dat FloraHolland vandaag in de onderhandelingen met een goed sociaal plan komt.

De door de vakbonden georganiseerde acties, met als inzet een beter sociaal plan, begonnen donderdagavond met een 24-uursstaking en kregen zondagmiddag een vervolg. Gisteren werd besloten tot het verlengen van de staking. De bonden eisen onder meer een hogere ontslagvergoeding en een fatsoenlijke regeling met betrekking tot reistijd en reiskosten. FloraHolland gaat 200 voltijdbanen schrappen omdat er minder werk is en de onderhandelingen over een sociaal plan liepen eerder spaak.

Bij de veiling werken in totaal 4.000 werknemers.