maandag, 17. maart 2014 - 9:33 Update: 03-07-2014 0:40

Gezinnen op bijstandsniveau komen structureel geld tekort

Foto van spelende kinderen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, maakt zich zorgen over gezinnen die rond moeten komen van de bijstand.

Een gezin met twee kinderen heeft iedere maand 50 euro te weinig om alle noodzakelijke uitgaven te betalen. Hierbij heeft het Nibud geen uitgaven meegerekend voor cadeautjes sporten of uitjes, ook wel sociale participatie genoemd. Dit blijkt uit cijfers die het Nibud op een rij heeft gezet voor het Nibud Budgethandboek 2014, dat vandaag is verschenen. Het Nibud gaat bij deze berekeningen uit van minimale kosten voor wonen, voeding en verzorging. Het is voor eerst dat het instituut ziet dat deze gezinnen maandelijks geld tekort komen. Vorig jaar waarschuwde het Nibud al dat de gezinnen geen geld hadden voor sociale participatie.

Bezuinigen noodzakelijk

Uit de Nibud voorbeeldbegrotingen 2014 blijkt dat een gezin op het sociaal minimum met twee kinderen maandelijks 50 euro tekort komt. Een gezin met drie kinderen heeft iedere maand een tekort van maar liefst 150 euro. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat deze gezinnen na het betalen van de vaste lasten, waarschijnlijk zullen bezuinigen op posten als kleding, inventaris en voeding. Bovendien is het voor deze gezinnen noodzakelijk dat ze goed kunnen budgetteren, alle tegemoetkomingen en toeslagen aanvragen en geen andere persoonlijk onvermijdbare kosten hebben, zoals schulden of extra ziektekosten. Gemeenten kunnen de gezinnen financieel ondersteunen met een tegemoetkoming voor de sport- of muziekles voor de kinderen, maar daarmee wordt het grote tekort niet helemaal opgelost. Deze gezinnen zijn verder afhankelijk van initiatieven als het Jeugdsportfonds of het Jeugdcultuurfonds en de Stichting Leergeld.

 

Categorie:
Tag(s):