dinsdag, 4. februari 2014 - 8:46 Update: 03-07-2014 0:43

Gezonde leefstijl voorkomt meer dan 30% van kanker

Foto van onderzoek | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Vandaag is het Wereldkankerdag. KWF Kankerbestrijding vraagt op deze dag aandacht voor de misvattingen over risicofactoren van kanker.

Het wereldwijde thema van Wereldkankerdag is ‘de ontmaskering van mythes over kanker’. Een van die mythes is dat je niets kunt doen om je kans op kanker te verkleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat met een gezonde leefstijl meer dan 30% van kanker te voorkomen is. Uit recent onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 71% van de bevolking van mening is dat je zelf je kans op kanker kunt verkleinen. In 2007 wist nog maar 61% van de bevolking dit. Toch denkt slechts 20% van de bevolking dat hun eigen leefstijl het risico op kanker verhoogt.

 

Gezond leven, minder kans op kanker

De risicofactoren ‘roken’, ‘onverstandig zonnen’ en ‘ongezonde voeding’ worden, terecht, het meest als risicofactor genoemd. Deze leefstijlfactoren spelen bij het ontstaan van kanker een belangrijke rol. Bij overgewicht spelen een ongezond voedingspatroon, onvoldoende lichaamsbeweging en alcohol een grote rol. 96% van de Nederlanders weet dat roken de kans op kanker verhoogt. Bij onverstandig zonnen is dat 91% en bij overgewicht maar 39%. Slechts 35% van de bevolking weet dat regelmatig alcohol de kans op kanker verhoogt en 29% weet dat van onvoldoende lichaamsbeweging. 60% van de Nederlanders weet dat ongezonde voeding een belangrijke rol speelt. Echter, slechts weinigen kunnen benoemen wat onder deze ongezonde voeding verstaan wordt. Ten onrechte worden de risicofactoren milieuverontreiniging (door 56% van de bevolking) en stress (door 35% van de bevolking) ook als belangrijke risicofactor genoemd. De bijdrage van de risicofactor milieuverontreiniging is gering en de relatie tussen stress en kanker is nog niet aangetoond.

 

Roken als belangrijkste risicofactor

Van bovengenoemde beïnvloedbare leefstijlfactoren is roken verreweg de meest invloedrijke factor. In 2011 overleden bijna 44.000 mensen aan de gevolgen van kanker. Ruim 11.000 daarvan werden veroorzaakt door roken. Als we kijken naar de incidentie: ongeveer 20% van alle kanker is veroorzaakt door roken.

 

Bewuster leven

Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Maar mensen kunnen zelf de kans verminderen door gezonder te leven. KWF Kankerbestrijding vindt het daarom belangrijk om het publiek goed te informeren over de invloed van leefstijlrisicofactoren op het krijgen van kanker. Om zo het aantal nieuwe gevallen van kanker terug te dringen. Om de kennis van de Nederlandse bevolking over risicofactoren van kanker te vergroten en mensen te stimuleren bewuster te leven, lanceert KWF een nieuwe pagina op haar website: www.kwf.nl/bewusterleven. Op deze website staan tips en adviezen voor een gezonde leefstijl, maar ook fabels en feiten over risicofactoren.

 
Categorie:
Tag(s):