vrijdag, 8. augustus 2014 - 12:43 Update: 08-08-2014 19:01

GGD-Brabant-Zuidoost verricht verder onderzoek naar 60 zieke vakantiegangers Asten

Ook blauwalg is niet de oorzaak van zieke vakantiegangers Asten
Foto: Archief EHF
Asten / Someren

Donderdagmiddag is bekend geworden dat onderzoek van het water van de zwemplas van vakantiepark Prinsenmeer in Asten uitwijst dat er geen blauwalg in het water zit. ‘Er is daarom nog steeds geen duidelijk aanwijsbare bron voor de gezondheidsklachten’, meldt de GGD Brabant-Zuidoost.

Op dit moment lijkt het aantal zieken te stabiliseren. GGD Brabant-Zuidoost en de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant zijn nog steeds bezig met onderzoek. 

Het zwemwater van de plas is inmiddels behalve op blauwalg ook onderzocht op andere vormen van bacteriologische verontreiniging. De uitslag daarvan wordt binnenkort verwacht. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het zwemwater van het zwemparadijs in orde is. 

Uitslagen van de bemonstering van het drinkwater geven geen aanleiding te denken dat dit de bron van de klachten is. Uit voorzorg is er een extra bemonstering gedaan. Daarnaast is bij één gast van Prinsenmeer met maagdarmklachten het norovirus geconstateerd. Ook andere gasten met maagdarmklachten zullen onderzocht worden. Door de GGD Brabant-Zuidoost gegeven hygiëne adviezen blijven van kracht.

Advies GGD
De GGD adviseert vooral mensen met gezondheidsproblemen en kinderen jonger dan 1 jaar om voorlopig terughoudend te zijn met zwemmen in de zwemplas bij Prinsenmeer. Mensen met maagdarmklachten wordt geadviseerd om beslist niet te gaan zwemmen vanwege besmettingsgevaar voor anderen.

Hygiëne
Hygiënisch handelen tijdens het douchen, toiletgang of voedselbereiding blijft van belang. Zwemmers krijgen het advies om na het zwemmen te douchen. Verder adviseert de GGD om kinderen alleen onder begeleiding van een volwassene gebruik te laten maken van het sanitairgebouw bij de zwembaden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):